Sött och gott på enkelt sätt

Uppdaterad 2011-03-10 | Publicerad 2007-09-24

Fyra lättfixade desserter

Recept: Jon Hansson

Foto: Pär Johansson

Nästan-cheesecake

4 personer

Tid: 25 min

300 g hallon, helst färska förstås

2 msk socker

1 citron

8 pepparkakor

2 msk smör

250 kesella

Florsocker

Gör så här:

1. Tvätta citronen och riv det gula av halva skalet. Ställ åt sidan. Dela citronen.

2. Lägg hallonen och sockret i en kastrull. (Ta undan några snygga hallon till dekor.) Pressa i 1 tsk citron.

3. Hetta upp hallonblandningen på svag värme några minuter så att det blir lite mosigt. Låt kallna i kylen.

4. Smält smöret i en kastrull. Ta av värmen och smula ner pepparkakorna (eller mixa dem först). Blanda till en smulig smet. Bottna fyra glas eller skålar med smörsmulet.

5. Blanda det rivna citronskalet med kesellan. Smaka av med pressad citron och florsocker. Det ska vara aningen sötsyrligt. Tänk cheesecake.

6. Skeda blandningen i glasen/skålarna ovanpå smulet. Toppa med hallonen.

Mandeläpplen

Tid: 35 min

4 personer

4 stora äpplen

150 g mandelmassa

1 liten näve mandlar

4 msk sirap

Vaniljglass eller crème fraiche + vaniljsocker

Gör så här:

1. Värm ugnen till 225 grader.

2. Kärna ur äpplena.

3. Ställ dem trång i en ugnssäker form eller fat.

4. Riv mandelmassan grovt.

5. Hacka mandeln grovt och blanda med mandelmassan. Peta ner blandningen i äpplenas kärnhus-hål.

6. Ringla över sirapen.

7. Baka 20–30 minuter i ugnen tills äpplena har blivit mjuka. Tiden beror på hur stora och fasta de är.

8. Servera med glass eller crème fraiche smaksatt med lite vaniljsocker.

Nöt- och blåbärspaj

Tid: 25 min + 1 timme

4 personer

100 g hasselnötter

1 msk florsocker

400 g blåbär, osockrade, halvtinade eller färska

4 + 2 msk strösocker

1 msk potatismjöl

5 kardemummakapslar

1,5 dl vetemjöl

1,5 dl havreflingor

125 g smör

Glass

Gör så här:

1. Sätt igång ugnen på 225 grader.

2. Lägg nötterna i en bunke. Skaka runt dem med 1 tsk vatten så att de blir lite fuktiga, bara lite. Strö över florsockret och skaka lite till så att nötterna blir sockriga.

3. Lägg ett bakplåtspapper på en plåt och bred ut nötterna. Baka i några minuter i ugnen så att nötterna får lite färg och sockret smälter något. Var på tårna och håll koll så att nötterna inte bränns. Ta ut nötterna men låt ugnen stå på.

4. Blanda bären med 4 msk av strösockret, potatismjölet och innehållet i kardemummakapslarna. Använd nötbunken. Häll ut i en ugnssäker form eller långpanna, omkring 20 x 30 cm eller 24 cm i diameter. Häll ut nötterna bland bären.

5. Gör en smulig deg (använd samma gamla bunke, det gör inget att degen bli lite blåbärsfläckig) av vetemjölet, havreflingorna, 2 msk av sockret och smöret.

6. Fördela smuldegen ovanpå bären och nötterna. Ställ in i ugnen och grädda i 25 minuter.

7. Servera med glass, crème fraiche eller grädde.

Tips!

Gillar du fibrer så byt ut vetemjölet mot havreflingor.

Lingonstrut och chokladmousse

Tid: 25 min + 1 timme

Lingonstrutar

Färdiga våffelstrutar

3 dl vispgrädde

1 dl rårörd lingonsylt

Gör så här:

1. Vispa grädden, rör i lingonsylt, fyll i strutarna. Färdigt.

Snabb chokladmousse

3 dl kaffegrädde

200 g mörk choklad

3 ägg

Gör så här:

1. Värm grädden i kastrull tills den nästan kokar. Vakta noga.

2. Ta av värmen och låt stå någon minut.

3. Bryt sönder chokladen i typ rutor.

4. Lägg ner i gräddkastrullen och rör tills chokladen smält och blandats med grädden.

5. Dela äggen och börja med att vispa ner i gulorna i chokladsmeten. (Här kan du smaksätta moussen med 3 msk cognac eller lika mycket starkt kaffe om du vill ha det lite vuxet.)

6. Häll vitorna i en skål och vispa dem fluffiga.

7. Vänd varsamt ner i smeten tills allt blandats.

8. Häll upp i små skålar eller i glas.

9. Ställ i frysen någon timme så hinner moussen bli klar. I kyl tar det flera timmar.