Jianbing – kinesisk gatumat
Jianbing är traditionell kinesisk gatumat som liknar crêpes, och en given frulle i Kina. Både pannkaka och ägg i samma rätt som äts som en wrap. När man ser proffsen göra detta är det på ett hett crêpejärn och när de med enkla rörelser får ut smeten över järnet med sitt speciella träpinneredskap, tycker man kanske det ser ganska enkelt ut – men för att göra dessa hemma får du ta till smarta knep. Enklast är det med en pannkakslagg men det funkar även med annan stekpanna med relativt låga kanter.
”Jag använder spatel i silikon eller slickepott som tål värme när jag smetar ut den tjocka smeten i pannan”, tipsar Tove Nilsson.
Ingredienser
Smet
- 2 dlVetemjöl
- 1 dlrismjöl
- 1,5 dlKikärtsmjöl
- 1,5 mskmajsstärkelse
- 5,5 dlkallt vatten
- 0,5 dlRapsolja, neutral
- 0,5 tskSalt
Topping
- 4 ägg, eller fler, upp till det dubbla.
- 400 gfast tofu
- 1 vitlöksklyfta, finhackad
- 2 tskIngefära, finhackad
- 2 mskJapansk soja
- 2 Salladslökar, finstrimlade
- 2 mskrostade sesamfrön
- 0,5 gurka, juliennad
- 1 dlKoriander, hackad