Lär dig göra bakverk som i Frankrike

Lyckas med macarons och mandelcroissanter!

Av: 

Elisa Amorelli

Konditorn Mia Öhrn kallar sig själv för frankofil.
Konditorn Mia Öhrn kallar sig själv för frankofil.

Frankrike

En frasig millefeuille, en sockersöt macaron eller en gyllene croissant.

Få saker är så vackra som franska bakverk.

– De är elegantare och lite finare än andra bakelser, säger Mia Öhrn, aktuell med boken ”Franska bakverk”.

När matskribenten och konditorn Mia Öhrn var barn spenderade hon några veckor varje sommar hos en dam i Àres i närheten av Bordeaux.

Det var där hon först fann kärleken för franska bakelser.

– Det var så fint att äta madeleines på stranden och köpa baguetter på bageriet runt hörnet. Jag brukar säga att jag varit frankofil sedan jag var bebis.

Nu är hon aktuell med en nylansering av boken ”Franska bakverk” (Natur & kultur). För trots att hon inte åker dit fullt lika ofta längre – drömmer hon sig gärna tillbaka genom bakverkens värld.

– Franska bakverk är mer eleganta och raffinerade än de svenska. Det är också kul med den här lilla utmaningen, när man lyckas får man alltid en sådan kick.

”Franska Bakverk” (Natur & kultur förlag)

Baka franskt hemma

En del franska recept är ganska avancerade, och få fransmän skulle komma på tanken att ställa sig och baka croissanter, eclairer eller millefeuille hemma.

Sådant köper man på närmaste bageri eller konditori, och just därför finns det pâtisserier och boulangerier i varje gathörn, förklarar Mia.

– I Sverige har vi en kultur av att baka hemma. Just därför ville jag göra den här boken. För att tillgängliggöra alla fantastiska recept så att man kan njuta av franskt hemifrån.

I boken ger hon flera tips på hur du lyckas som originalen – men också förslag på hur du enkelt varierar och förenklar de klassiska recepten.

– Vissa klassiska recept sträcker sig över fyra sidor och man måste hålla på i flera dagar. Sådana recept har jag försökt skapa genvägar till.

Så lyckas du med macarons

De små mandelmarängkakorna macarons kan vara Frankrikes kanske populäraste bakverk. De är färgglada, sockersöta med en konsistens som är både knaprigt luftig och lite mjuk och seg.

– De är så fina och estetiskt tilltalade. Vem älskar inte macarons?

I boken har hon ett helt avsnitt med hur man lyckas baka egna, där hon bland annat tipsar om att:

  • Vispa marängen fluffig och styv med elvisp
  • Använda pulverfärger
  • Låta kakorna vila på plåten minst 40 minuter innan du gräddar dem
  • Grädda macarons längst ner i ugnen

Recept macarons

Macarons

Ingredienserna att ha hemma

Om du är helt ny på att baka franskt och vill börja med något enklare än macarons föreslår Mia finansiärer – financieres.

– Det är en väldigt enkel men jättegod mandelkaka som också innehåller mandelmjöl och äggvitor.

  • Vilka ingredienser bör man ha för att lyckas baka franskt?

När fransmän bakar används ofta ganska enkla och rena ingredienser som ger goda och balanserade smaker.

– Det är lagom sött för svensk smak, med härliga konsistensbrytningar som gör det väldigt gott.

Några av ingredienserna som är bra att ha hemma är:

  • Mandelmjöl. Det är precis samma sak som malen mandel och numera finns i de flesta välsorterade matbutiker.
  • Äggulor. Används i det mesta.
  • Smör. Gärna brynt för extra mycket smak, något som på franska kallas för beurre noisette.

Vilket av alla franska bakverk föredrar du själv?

– Jag älskar choux au craquelin, eller mariabollar som de heter på svenska. De gräddas med ett täcke av mördeg och får ett härligt sprött hölje som krackelerar vid gräddningen. Sedan kan du fylla med allt möjligt gott, min favorit är sötsyrlig citronkräm.

 

Nedan hittar du några av Mias recept ur boken. Bon appétit!

Franska mandelcroissanter

Låt gårdagens trötta croissanter bli fantastiska mandelbakelser! ”Croissants aux amandes” görs på dagsgamla croissanter som fylls med hemmagjord mandelkräm och gräddas i ugnen.

Franska mandelcroissanter.

Fransk körsbärspudding

Körsbärspudding – eller ”Clafoutis aux cerises” på franska – är en populär och lättgjord dessert. Om du vill kan du använda till exempel plommon, persikor, äpplen, eller hallon i stället för körsbär.

Fransk körsbärspudding.

Finansiärer med mandel och brynt smör

Financier är ett traditionellt franskt bakverk med smak av mandel. Smöret till kakorna bryns för att få extra mycket smak, något som på franska kallas för beurre noisette.

ANNONS EXTERN LÄNK

Skaffa världens smartaste trådlösa stek- och grilltermometer på Cervera och få perfekt resultat varje gång.

Cervera

Franska finansiärer med mandel och brynt smör.

Fakta: Mia Öhrn

  • Ålder: 41
  • Yrke: Konditor och matskribent
  • Bor: Södermalm i Stockholm
  • Favoritbakelse: Choux au craquelin
Publisert:

LÄS VIDARE

Baka med mindre socker: ”Lättare än många tror”

ÄMNEN I ARTIKELN

Frankrike

Fika recept

Fransk mat

MER OM GODARE

Franska finansiärer med brynt smör

45 min

Croissants aux amandes

30 min

10 goda pastarecept du kan laga

Instagram-kontona som gör dig hungrig

Bib Gourmand – restaurangerna med rimliga priser

Fixa en egen oktoberfest – med rätt öl och mat

Skördefester att besöka i höst

Här är Blossas glöggsmaker genom åren

Här är maten som kan frysas

Sverigemästaren: Så blir du sommelier

Fransk körsbärspudding

1 h

Tänk på det här när du ska frysa in mat

Aroniabär – allt om det nyttiga bäret

Skördetider – här är bären vi vill frossa i

Hummerpremiär – fisket drar i gång för säsongen

7 goda recept med kaffe inför kaffets dag

Chokladbollar på övermogen banan

40 min

Havrebollar av havregrynsgröt

10 min

Tillaga och äta ostron – Erik Videgård visar hur

Druvorna att ha koll på hösten 2021

Ladda för kanelbullens dag

Få rätt temperatur på ditt vin

Så många deciliter är en cup

Nutellakakor

20 min