Här kan du lära dig mer om vin i Stockholm

Tips på föreläsningar och kurser om vin

Publisert:

Vill du lära dig mer om vin men är inte redo än att läsa en hel sommelierutbildning?

Godares vinexpert Sarah Lindstrand Mboge vet var du kan träffa vinmakare, gå på gratis (!) föreläsningar och signa upp dig på en kvällskurs i vinkunskap.

Det finns massor av roliga, utmanande och givande möjligheter för den som vill lära sig mer om vin.

Här kommer fem tips på hur och var du kan lära dig mer om vin i Stockholm!

Restaurangakademien

En pionjär inom den gastronomiska världen. Här är det många sommelierer som tagit sina första stapplande steg in som noviser och ut som kunniga vinkännare. Fokuset på Restaurangakademien ligger främst på sommelierutbildningar, men det finns även enklare dags- och kvällskurser som hålls av kunniga föreläsare.

Vinkällan

Vinkällan är ett familjeägt företag där inte bara drycken i sig står i fokus - här kan man få lära sig om den faktiska kemin som är bakom vinet eftersom grundaren arbetat som kemist. Förutom sommelierutbildningar på plats så finns det ett digitalt utbud.

Vinkällaren har kurser på plats i Stockholm, Göteborg, Malmö, Sälen och Åre.

Sarah Lindstrand Mboge

Wine hub

På Wine hub blir vinet folkligt och här kan man gå på vinföreläsning, vinkurs eller läsa en sommelierutbildning. Det finns även masterkurser för de som är mer bevandrade i vinets värld. Spektrat är brett, och här går det att lära sig om allt från Valpolicella till naturlig vinmakning i Georgien.

Vissa av föreläsningarna är dessutom gratis, så det gäller att vara snabb på boka-knappen!

Wine Hub finns även i Malmö och på Gotland.

Naturvinsfestival

Det finns ju egentligen ingen bättre sätt att lära sig än av källan själv! På den naturliga vinfestivalen Natural Mystics som går av stapeln i juni så kommer både vinimportörer och vinbönder stå och hälla och prata om vin. Här får du möjlighet att själv ställa alla frågor som du funderat över när det kommer till vinmakning och arbetet i vingården till proffsen själva.

Dessutom får du möjlighet att testa massa olika vin från världens alla hörn.

Stockholm wine club

Stockholm wine club är det perfekta stället att lära dig precis det du vill bli bättre på! Här finns det roliga och annorlunda provningar i allt från lakrits och vin i kombination till mer klassiska bubbelprovningar. Ett brett utbud av provningar gör att det säkerligen finns en kurs som passar de flestas intressen och önskemål.

Gå en kurs i vinkunskap.

Lär dig allt om vin med Godares vinskola

Ett annat tips är såklart att hänga med på Godars Vinskola. Här guidar Sarah till allt du behöver veta för att hitta rätt på vinhyllan.

  1. Så smakar man vin på rätt sätt. Hur smakar ett defekt vin? Hur mörkt ska ett gammalt vin vara? Här visar vi hur man enkelt smakar av vin för bästa upplevelsen.
  2. Dekantera och lufta vin – så gör du. Vin som luftas och dekanteras blir både mjukare, får mer doft – och bättre smak.
  3. Så öppnar du en flaska bubbel. Brukar du bara poppa flaskan? Gör inte det! Då försvinner bubblorna för snabbt. Här visar Sarah Sarah Lindstrand Mboge hur du istället ska göra.
  4. Hur mycket vin ska man hälla i glaset? En skvätt, hälften av glaset – eller generöst hela vägen upp? Beroende på hur mycket vin du häller i glaset, och vilket typ av glas du dricker ur så påverkas smaken och doften.
  5. Smakar vin med kork bättre än vin med skruvkork? Skruvkork, naturkork, kapsyl, glaskork eller diamkork. I det här avsnittet förklarar Sarah varför har olika viner olika typer av förslutningar?
  6. Allt du behöver veta om naturvin. Det trendiga naturvinet syns flitigt i Instagramflöden och vid middagsbjudningar. Men hur smakar vinet? Är det fritt från sulfiter? Och är det sant att man blir mindre bakfull på naturvin?
  7. Så väljer du rätt vin på restaurang. Vilket vin passar bäst till maten? Här berättar vi hur du ska göra för att få gott vin på restaurangen.
  8. Så läser du av vinetiketten. För att bli en skicklig vinkännare kan det vara bra att enkelt kunna läsa av vinetiketten. Vad betyder crianza? Vilket år plockades druvorna?
  9. Så mycket socker är det i champagne. I det här avsnittet av Vinskolan går Sarah igenom hur mycket socker det finns i olika sorters champagne.
  10. Så väljer du rätt glas till rätt vin. Stora glas till rödvin. Mindre kupor till vita varianter. Så långt är de flesta med. Men det finns otroligt mycket mer att lära sig om vinglas än så.
  11. Så kyler du flaskan snabbt. Många är vi som har stått med en flaska vin som vi vill servera kall NU. Nästa gång det händer kan du ta till något av de här knepen.
  12. Så öppnar du vinflaskan bäst. Vilken vinöppnare är bäst? I det här avsnittet visar Sarah hur man enklast öppnar vinflaskan – med eller utan öppnare.
Sarah Lindstrand Mboge

Sarah Lindstrand Mboge är sommelieren som vill flytta vinintresset från finrummen in till våra vardagsrum. Just nu utbildar hon sig till journalist vid Södertörns högskola. Sarah har jobbat på flera vinbarer både i Sverige och utomlands och syns nu i Godares ”Vinskola” där hon ger sina bästa råd för hur man dekanterar, lagrar – och väljer rätt rosé till sommarens grillkvällar. Sarah har dessutom full koll på restaurangscenen och tipsar gärna om stans bästa matpärlor.