Auberginehalvor med tomater och knaprigt bröd
Av: Aftonbladet
Uppdaterad:
Aubergine och tomat är en perfekt kombo. Här är i ett smakrikt recept som du enkelt gör i ugnen.
Recept från Mutti.
Auberginehalvor med tomater och knaprigt bröd
Antal: 2 portioner Tid: 40 min
Ingredienser:
2 långa violetta auberginer
1 vitlöksklyfta
2 skivor grovt bröd
400 g hela skalade tomater
2 + 1 msk extra virgin olivolja
1 tsk torkad oregano
250 g mozzarella
1/2 kruka basilika
salt
Gör så här:
Värm ugnen till 180 grader.
Skölj och dela auberginerna på längden. Skala och skiva vitlöksklyftan. Skär brödet i tärningar.
Förväll auberginehalvorna i kokande lättsaltat vatten i 7–8 minuter. Låt rinna av väl.
Skåra snittytorna med en vass kniv. Ställ i en ugnssäker form.
Grovhacka de hela tomaterna. Låt rinna av i en sil. Men ta till vara på juicen, även den som är kvar i burken.
Krydda tomathacket med de 2 msk olivolja, en nypa salt och oreganon.
Häll den sparade tomatjuicen runt auberginehalvorna i ugnsformen tillsammans med 1 msk olivolja och vitlöksskivorna.
Täck auberginerna med de grovhackade tomaterna och brödtärningarna. Grädda i ugnen i 10 minuter.
Tärna mozzarellan och strimla basilikan under tiden.
Strö den tärnade mozzarellan över auberginerna och grädda i ytterligare 10 minuter.
Strö över basilikan och servera.
Tips!
Vill du testa en extra god aptitretare? Skär auberginen i runda tjocka skivor, grilla och varva sedan med tomat, mozzarella och basilika. Grädda i ugn i 180 grader i 10 minuter.
LÄS VIDARE
ÄMNEN I ARTIKELN
MER OM MAT & DRYCK
Superenkel pasta som ger hopp om våren
30 min
Saffransrisotto med ljumma tomater och krispig fänkål
30 min
Veganska kroppkakor
45 min
Tänk om, tänk nytt
Världens enklaste jordgubbsglass
10 min
Vit chokladgratinerad ananas
30 min
Kålpudding med sojafärs
45 min
Ris à la Malta med päron, mögelost och valnötter
20 min
Rödbetsburgare med brynt lökdressing
45 min
Pankopanerad rotselleri med brynt hollandaise
30 min
Siciliansk grönsakspytt caponata
Röd linssoppa med saffran, chili och lime
30 min
Bakad fläsksida med gran och sommargrönt
Kycklingvingar med bakad lök, blastpesto och rensbuljong
Glöm tomat och gurka – ät efter säsong
Goda färsbollar med sojafärs
Glutenfria frukostfrallor
1 h 30 min
Okragryta med fufu och habanerosås
45 min
Pulled chicken
1 h
Ryggbiff med tomat och avokadosallad och rostad potatis
1 h
Torskrygg med rostad brysselkål och hasselnötter
1 h
Krämig pasta med ädelost
30 min
Pad thai med tempeh – gott och glutenfritt
Linguine med tomater, aubergine och pistagenötter
Superenkel pasta som ger hopp om våren
30 min
Saffransrisotto med ljumma tomater och krispig fänkål
30 min
Veganska kroppkakor
45 min
Tänk om, tänk nytt
Världens enklaste jordgubbsglass
10 min
Vit chokladgratinerad ananas
30 min
Kålpudding med sojafärs
45 min
Ris à la Malta med päron, mögelost och valnötter
20 min
Rödbetsburgare med brynt lökdressing
45 min
Pankopanerad rotselleri med brynt hollandaise
30 min
Siciliansk grönsakspytt caponata
Röd linssoppa med saffran, chili och lime
30 min
Bakad fläsksida med gran och sommargrönt
Kycklingvingar med bakad lök, blastpesto och rensbuljong
Glöm tomat och gurka – ät efter säsong
Goda färsbollar med sojafärs
Glutenfria frukostfrallor
1 h 30 min
Okragryta med fufu och habanerosås
45 min
Pulled chicken
1 h
Ryggbiff med tomat och avokadosallad och rostad potatis
1 h
Torskrygg med rostad brysselkål och hasselnötter
1 h
Krämig pasta med ädelost
30 min