Ladda för kanelbullens dag med hembakat

7 goda recept till kanelbullens dag

Kanelbullens dag 2021 – den 4 oktober firar vi vår älskade kanelbulle. Prova den smaskiga kanelbullekladdkakan eller varför inte kanelbulleäppelpaj med extra allt.

Här är sju recept värdiga ett ordentligt firande.

Så här en bit in i hösten känns det perfekt att få fira vår älskade kanelbulle. Många bakar egna bullar medan andra väljer att köpa färdiga.

Oavsett så kan vi alla se fram emot att njuta av doftande bullarna den 4:e oktober varje år.

Kanelbullens historia

Kanelbullens dag firades för första gången 1999. Det var när Hembakningsrådet fyllde 40 år som de firade genom att instifta Kanelbullens dag den 4 oktober.

Det finns mängder av dagar som är tillägnade olika saker men just den här blev genast populär och skrevs in i almanackan.

Hembakningsrådet grundades 1959 av ett antal svenska livsmedelsföretag som handlade med mjöl, jäst och socker.

Det var under den tiden många kvinnor gick från att vara hemmafruar till att ge sig ut i yrkeslivet och hembakningsrådet ville uppmuntra till fortsatt bakning i hemmen. I dag formuleras syftet på hemsidan: ”att inspirera alla att baka, med hjälp av goda recept och praktiska råd”.

Kanelbullen är ett av svenskarnas favoritfika och är unik för Sverige även om just smaksättningen med kanel och socker finns över hela världen.

3 enkla tips för att lyckas med kanelbullarna – gör så här:

  1. Använd mjukt i stället för smält smör.
  2. Rör samman smör, socker och kanel innan du brer ut fyllningen på degen.
  3. Pensla bullarna med ägg – men först efter gräddningen – då får de en ”försegling” som håller inne fukten.

Hinner du inte baka just på torsdag kan baka och frysa in bullarna när du har tid. För perfekt resultat fryser du in dem så snart de svalnat till rumstemperatur. Tina dem sedan försiktigt i mikron när de de ska ätas och de kommer att smaka lika bra som helt nybakade.

Källa: Nordiska museet, Hembakningsrådet

Kärt barn har många recept! Vilket är din favorit?
Kärt barn har många recept! Vilket är din favorit?

7 goda recept till kanelbullens dag

  1. Klassiska kanelbullar. Snåla inte med smöret i fyllningen, det är det som gör kanelbullarna extra goda. Här är ett klassiskt recept på saftiga och goda kanelbullar.
  2. Hjärtformade bullar. Vill du bjuda älsklingen på något speciellt? Baka kanel-och kardemummabullar i hjärtform! Enkelt, gott och kärleksfullt.
  3. Kanelbullekladdkaka. Försök att säga det snabbt flera gånger! I det här receptet så möts det bästa av två världar: kanelbulle och kladdkaka i ett och samma bakverk och det är både snabbt och supergott.
  4. Glutenfria kanelbullar. Smakrika och saftiga – så ska kanelbullarna vara. Även de glutenfria. Här är ett recept som blir så gott att alla, även de som tål gluten, vill vara med på bullfesten.
  5. Kanelbullar med brynt smör. Hoppa över ägget och pensla bullarna med brynt smör i stället. Otroligt gott och perfekt för alla oss som älskar den kolaaktiga smaken av brynt smör.
  6. Kanelbulleäppelpaj. Prova en gofika med extra allt. Kanelbullar är gott – äppelpaj är gott. Då måste ju kanelbulleäppelpaj vara dubbelt så gott.
  7. Kanelbullesemla. Om du vill göra något alldeles extra kan göra som Roy Fares, omvandla den till en semla med grädde och mandelmassa i mitten.
Baka till din älskling – hjärtformade kanel och kardemummabullar tipsar pysselexperten Helena Schaeder Söderberg.
Baka till din älskling – hjärtformade kanel och kardemummabullar tipsar pysselexperten Helena Schaeder Söderberg.

Så många kanelbullar äter vi idag

Enligt branschorganisationen Sveriges bagare & konditorer äter vi ungefär sju miljoner bullar under kanelbullens dag.

2017 åt cirka 55 procent av svenskarna minst en bulle, många åt fler.

  • Av de som åt blev 42 procent bjudna av sin arbetsgivare.
  • Av de som åt köpte 76 procent sina kanelbullar och 24 procent bakade själva.
  • Av de som åt i åldersgruppen 18–29 år, åt 51 procent två kanelbullar eller flera.
  • Uppskattningsvis sju miljoner kanelbullar säljs på Kanelbullens dag.

Källa: GfK, Sveriges bagare & konditorer

Vilket land kommer kanelbullen från?

Från Sverige. På 1920-talet, efter första världskriget, ökade tillgången på smör och socker.

Bagarna ville göra något extra festligt av vetebrödet och kom på att fylla mig med smör, socker och kanel. Och så pärlsocker ovanpå.

Nybakade kanelbullar, då är det fri ätning.
Nybakade kanelbullar, då är det fri ätning.
Publisert:

LÄS VIDARE