Lär dig laga mat som en italienska

Samantha Santambrogio-Öberg delar med sig av sina bästa italienska recept

Kycklingryta, lammkotletter eller lax, allt med italienska smaker.
Kycklingryta, lammkotletter eller lax, allt med italienska smaker.

Pasta, pizza, antipasti och gelato. Samantha Santambrogio-Öberg håller italienska matlagningskurser och i sin nya kokbok Al dente har hon samlat sina bästa recept där ifrån. Buon appetito!

Pasta, pizza, antipasti, gelato… Bemästra det omfattande italienska köket, en gång för alla. Här bjuder Samantha Santambrogio-Öberg, som till vardags håller kurser i italiensk matlagning, på sina favoritrecept.

 • Hej Samantha, vad kan vi hitta i din nya kokbok Al dente?

– I boken finns recept som vi använder när vi undervisar i italiensk matlagning. Allt från hur man gör egen pasta till gelatotillverkning men också de klassiska såserna som il ragú alla bolognese och den perfekta carbonaran.

 • Vem har lärt dig att laga mat?

– Kvinnorna i min familj, och framförallt min mormor Maria, som bodde med oss. Jag älskade att vara med henne när hon gjorde färsk pasta, världens godaste lasagne och pizza. På den tiden fanns inte take away och kvinnorna tillbringade många timmar i köket

 • I Italien är utbudet av råvaror med kvalitet stort medan vi i Sverige har svårare att hitta riktigt bra tomater till exempel. Vilka varor ska man alltid vara noga med och vilka kan man välja lite vad som helst?

– Nummer ett är olivolja, en riktigt god, mustig och ofiltrerad olivolja gör hela magin. Nummer två, italiensk som jag är, måste jag säga pasta. Den ska vara gjord på stenmald durum, långtidstorkad och räfflad. Nummer tre, tomater, i alla former. Konserverade, färska, passerade, soltorkade. Tomater är basen i det italienska köket. Tänk på att aldrig förvara tomater i kylen.

 • Vad saknar du mest i matväg från Italien? 

– Utbudet av utsökt hantverksmässig mat. För att hitta en god buffelmozzarella i Sverige måste jag gå till en delikatessbutik och då får jag ändå bara en standardprodukt. I Italien behöver jag inte ens lämna kvarteret, där finns världens godaste mozzarella i en vanlig matbutik.

 • Du undervisar i italiensk matlagning, hur kommer det sig?

– Maten har alltid varit en stor passion. Jag är en matfundamentalist. När jag flyttade till Sverige märkte jag att maten inte togs på lika stort allvar här. Jag kunde inte se att det fanns någon själ i maten, i umgänget runt maten och i själva matlagningen. Det var helt annorlunda mot det jag var uppvuxen med: långa middagar, flera rätter, mycket skratt och prat kring matbordet och njutningen av att äta väl tillagad, opretentiös, mat även på en vardag.
Jag saknade den italienska maten och matkulturen fruktansvärt mycket. Då fick jag idén att visa hur vi gör hemma i Italien. Jag startade med en kurs i veckan, sedan två sedan tre och nu 20 år senare träffar jag och mitt team mer än 500 personer i veckan. Jag ser det som ett bra tecken.

 • Om du inte fick välja det italienska köket, vilket skulle du välja då?

– Jag gillar all mat från de flesta kök så länge den är vällagad. Men thaimat och en god Texas BBQ är mina favoriter bland utländska kök.

 • Vad lagar du efter en lång arbetsdag?

– När jag är hemma på kvällarna lagar jag min älsklingspastarätt Pasta alla carbonara, med guanciale (lufttorkad griskind) och mycket pecorino. Jag älskar den med tjock spaghetti som är mycket al dente!

 • Och vad bjuder du dina vänner på?

– Jag bjuder på alldeles för mycket mat. Ett säkert kort är min hemgjorda lasagne med ragú alla bolognesa som har puttrat i timmar. Parmesangratinerade paprikor, mina polpette på högrev och smaksatta med parmesan, vitlök och färska örter som badar i tomatsås. Självklart hemlagad gelato al pistacchio för att avsluta.

 • Har du någon favoritdessert?

– Gelato är absolut min favoritsötsak. Pistacchio, stracciatella och limone skulle jag kunna äta varje dag.

Samantha Santambrogio-Öberg.
Samantha Santambrogio-Öberg.

Al dente av Samantha Santambrogio-Öberg utkommer den 22 april 2020 på Semic förlag.

Fakta

 • Namn: Samantha Santambrogio-Öberg.
 • Ålder: snart 48, men tror att jag ser yngre ut.
 • Yrke: Undervisar i italiensk matlagning på Al Dente Stockholm
 • Bor: i centrala Stockholm med maken Stefan och döttrarna Valentina och Federica. Samt hus på landet i Italien.
 • Drömmer om: Hela familjen skulle vilja ha en hund men vi får vänta tills att någon av oss går i pension.
 • Aktuell med: Min femte kokbok Al dente (Semic).
Publisert:

LÄS VIDARE

ÄMNEN I ARTIKELN