Laga helgrön helgmat i år

Av: Jon Hansson

Publicerad:
Uppdaterad:
Härliga julrätter som Gustav Johansson ”veganiserat”. Vi äter mycket och gärna i min familj. Vi är en klan stockholmare och brukar bli runt 25 personer. Jag är den ende veganen men de andra äter faktiskt allt mer av mina rätter.
Foto: SIMON BAJADA
Härliga julrätter som Gustav Johansson ”veganiserat”. Vi äter mycket och gärna i min familj. Vi är en klan stockholmare och brukar bli runt 25 personer. Jag är den ende veganen men de andra äter faktiskt allt mer av mina rätter.

Bloggaren Gustav ”Jävligt gott” Johansson har veganiserat ett antal julrätter i sin kokbok ”Vegansk husmanskost”.
– Jag vill ge folk alternativ till klassiska rätter och naturligtvis även under julen. Det är inget fel på traditionen med julbord – bara en del av råvarorna. Jag vill verkligen inte bråka med julbordet, bara med köttet.

Gustavs julbordsmåsten

Det ska vara traditionellt. Jag vill ha köttbullar och de ska vara små, knaperstekta och fyllda med kryddpeppar. Rödbetssallad, korv och någon griljerad grej ska också vara med.

Gustavs smarta

Den indiska maten med kryddor som ingefära, kanel och kardemumma ligger inte jättelångt från de klassiska julsmakerna. Jag gör en saffranscurry som blir väldigt god och passar fint med resten av maten på julbordet. Jag har i kokosmjölk och så tofu – men det kan man variera. Annorlunda men väldigt juligt.

Gustavs udda

Jag växte upp med en del sådant. Pappa ville ha dopp i grytan och sylta. Men nu har vi skalat bort det där som knappt någon äter och har zoomat in på de goda grejorna. Fast – i och för sig – den griljerade rotsellerin har jag nog med mest för syns skull. Den blir inte så värst lik julskinka i smaken.

  • Varje vecka är det onsdag. Men inte vilken onsdag som helst. Det är Matsmarta onsdag! Genom kunskap, härliga tips och recept vill Aftonbladet inspirera dig och hela svenska folket att äta lite klimatsmartare. Och man måste ju börja någonstans – så varför inte en dag i veckan?

Foto: LOTTE FERNVALL
Recept från kokboken ”Vegansk husmanskost”, av Gustav Johansson, Bonnier fakta.

Gå med i vår opinionspanel

Vill du vara med och svara på Inizios undersökningar där vi tar reda på vad svenska folket tycker om exempelvis samhällefrågor och politik? Resultat presenteras bland annat i Aftonbladet. Det är frivilligt att svara, du är anonym och kan gå ur när du vill. Klicka på länken för att anmäla dig.

Publicerad:

LÄS VIDARE

MER OM MAT & DRYCK