Mauri om ointresset för mat – och succén framför kameran

”Ju mindre pretentiöst – desto mer är jag hemma”

Han är en av Sveriges största matprofiler – trots att han själv egentligen är helt ointresserad av mat.

I stället handlar Mauri Hermundssons resa i serien “Uppdrag Mat” om möten med passionerade kockar, folkkära profiler och unika infallsvinklar.

Var finns Sveriges bästa pizza? Hur smakar maten på ett svenskt fängelse? Och varför verkar män ha en nästintill medfödd övertygelse att de gör världens bästa pasta carbonara?

Frågorna som Mauri Hermundsson ställer under sin kulinariska resa i programserien “Uppdrag Mat” är många, annorlunda – och de kommer från en person som i grunden är helt ointresserad av mat och dryck.

– Jag lagar ingenting alls. Jag har väl gjort en rätt på två år, skulle jag gissa, erkänner han.

Mauri Hermundsson driver Aftonbladets succéprogram ”Uppdrag Mat”.
Mauri Hermundsson driver Aftonbladets succéprogram ”Uppdrag Mat”.

Fantasin sätter gränserna i ”Uppdrag Mat”

Allt började med ett videoprojekt på Aftonbladet. Mauri Hermundsson arbetade som producent för korta klipp med recept, avsedda för att publiceras på sociala medier. Men så kom idén att utveckla konceptet.

– Vi kom på att vi skulle vilja göra ett mer utförligt, roligare tv-format av det. Vi ville förstås i början ha in en programledare, kanske en kock som kan massor om mat, men det blev både för dyrt och för krångligt.

I stället blev det just Mauri Hermundsson som fick kliva in framför kameran. Och det nya konceptet? Det visade sig kunna handla om lite vad som helst. Han har ätit på ett äldreboende, besökt svenska flottan och varit på middagsdejt med Zara Larsson.

Det finns inga ramar och det är fantasin som sätter gränserna.

Mauri lagar sällan mat – men lyckades med en äggröra till Bianca Ingrosso.
Mauri lagar sällan mat – men lyckades med en äggröra till Bianca Ingrosso.

Når miljonpublik

På tre år har “Uppdrag Mat”, som är en del av Aftonbladet och Godare, vuxit – och i dag nås miljonpublik och hundratusentals prenumeranter på Youtube. Vad som kanske ringar in den plötsliga framgången bäst är Mauris möten med människor, som brinner för det de gör. Oavsett gäst eller ämne bjuds det alltid upp till ett underhållande samtal över en måltid.

– Jag är en person som fokuserar mer på innehållet än själva maten. Men ibland tänker jag att jag kanske egentligen har en djävulusisk talang. Den enda gången jag i stort sett lagat något var när jag gjorde en äggröra till Bianca Ingrosso – och hon sa att det var den godaste äggröra hon ätit.

”Känner mig utanför i matsammanhang”

Under resans gång har Mauri Hermundsson träffat en mängd talangfulla matlagare. Trots det har hans inställning till gastronomins värld inte förändrats sedan dess.

– Ärligt talat, inte ett dugg. Jag var på en fin lunchrestaurang tidigare i dag och förstod typ 17 procent av orden på menyn – jag fattar liksom inte grejen. Jag blir irriterad när man går på en krog där de nästan maniskt sprängt in massor av franska ord på menyn. 

Jag känner mig snarare utanför i sådana matsammanhang.

 

Så var känner du dig “hemma” i matväg, då?

– På enklare ställen. Ju mindre pretentiöst, desto mer är jag hemma. På ett kebabhak känner man sig inte så märklig om man ber om extra röd sås – det är ingen som skulle ens bry sig om det. Men om man i stället är på en fin restaurang och ber om att exempelvis få sin biff tillagad medium, så ser man hur något sakta dör i hovmästarens blick.

Mauri Hermundsson äter hellre enkelt än på finkrog.
Mauri Hermundsson äter hellre enkelt än på finkrog.

Resan med “Uppdrag Mat” fortsätter. Mauri Hermundsson tar sig an världen ur alla möjliga perspektiv – och han får uppleva enastående saker på resans gång.

– Det är alltid fängslande att träffa människor som har passion och brinner för den mat de gör, oavsett om de är stjärnkrögare, amatörkockar eller om det är någon som har jobbat i 30 år med att göra falafel. Men det häftigaste jag har gjort var nog att befinna mig och äta mat ombord på en ubåt. Att få besöka svenska ubåtsflottiljen och tillbringa ett dygn på 100 meters djup – det glömmer jag aldrig.

Mauri Hermundsson fick kliva ombord på en av Försvarsmaktens ubåtar.
Mauri Hermundsson fick kliva ombord på en av Försvarsmaktens ubåtar.

Mauri Hermundsson om...

...Framgången med “Uppdrag Mat”:

– Jag går alltid runt och väntar på att det ska gå åt helvete och att folk ska tröttna. Och egentligen tror jag att det kan vara en fördel, för då jobbar jag hårdare för att det jag gör ska bli bra.

 

…Det godaste han ätit:

– Jag fick äta en tårta gjord av kakdrottningen själv, Birgitta Rasmusson. Jag äter vanligtvis inte sötsaker så ofta – därför känns det liksom som att det blir en ny upplevelse när jag väl gör det. Så det klart att det kanske påverkade hur jag upplevde den stunden, men hennes Tosca-tårta... den var Betyg: 5 av 5 plusBetyg: 5 av 5 plus .

 

...Det värsta han ätit:

– Det var när jag letade efter Sveriges sämsta matlagare. Jag träffade en kille som heter Jonathan, som försökte laga en köttfärssås med curry till mig.

 

...Hans paradrätt:

– En burk tonfisk och ett glas vatten man kan skölja ner allt med.

 

...Vad han helst har på grillen i sommar:

– Jag grillar aldrig, men någon liten bit fläsk kan vara mumsigt ibland.

 
...Var hans bästa smultronställe ligger:

– Förra sommaren var jag i Ödeshög på “31:ans glass och kök”. Väldigt gott och väldigt vacker plats.

Publisert:

LÄS VIDARE

ÄMNEN I ARTIKELN