Vintillbehör som gör festen roligare

Smarta knep till vinprovningen

Kommersiell text, innehåller annonslänkar

Vill du ta dina vinkunskaper till nästa nivå? Med expertens enkla tips kan du briljera inför gästerna och få fina viner att smaka både mer och bättre.

– En champagnestopper är en mänsklig rättighet för alla vinälskare, säger champagneexperten och vinskribenten Fredrik Schelin.

Är du vinintresserad? Då finns det många roliga vinprylar du inte får missa. Det menar vinkännaren Fredrik Schelin, som här tipsar om 6 viktiga vintillbehör för både nybörjare och proffs.

– En del kanske har investerat i en bra korkskruv, vilket är ett bra första steg, men om man vill ta det lite längre finns det många små saker som gör stor skillnad.

Coravin Vinöppnarset

Tycker du att det är trist att behöva öppna en hel flaska när du är sugen på ett glas? Då är det här vinsetet något för dig. Coravin-tekniken gör nämligen så att du kan avnjuta vilket vin som helst, utan att behöva dra ur korken.

– Coravin är det bästa du kan ha om du gillar att dricka ett glas fint vin ibland. Tekniken gör att du inte behöver öppna flaskan, utan kan hälla upp ett glas och sedan lagra vinet i tre månader till. En vinförslutare är ett sätt att återförsluta en flaska, men eftersom du öppnat flaskan och släppt in syre så håller den sedan bara i några dagar. Den här öppnaren har i stället en kirurgisk nål som sticks genom korken ner i vinet och skickar sedan ut en smak- och doftlös argongas. När du häller vin ur flaskan ersätter nålen vinet med den här gasen, vilket gör att det inte kommer in något syre i flaskan. På så vis behålls den fina kvaliteten i flaskan, fast du kunnat servera flera glas ur den! Otroligt praktiskt och något som alla vinälskare borde ha hemma, för att kunna njuta av gott vin.
Köp Coravin-öppnaren hos Cervera här!

Champagnekylare

– Alla behöver en champagnekylare. Ett lite lyxigare sätt att ställa fram olika flaskor när du har middagsbjudning eller vinprovning. Ett bra tips på gå-bort-present. Det många inte tänker på är att du dessutom kan fylla kylaren med is och använda den för att lägga upp mat – den funkar till och med för att servera glass på barnkalaset.
Köp champagnekylare hos Cervera här – just nu 20 % rabatt!

Vinkyl

Brukar du alltid ha vin hemma? Då borde du kanske investera i en vinkyl.

– Även rött vin ska kylas och serveras vid 16–18 grader för att visa sin bästa sida. Ofta har man vinflaskorna stående i köket, där det garanterat är över 20 grader. Med en liten vinkyl kan du ha några flaskor på kylning, redo att serveras till perfekt temperatur när du får besök.
Köp vinkyl hos Cdon här!

Champagnesabel

Att sabrera en champagneflaska kan vara en häftig upplevelse och något man gärna visar gästerna på festen. Det är dessutom enklare än många tror, och vill man göra det med lite extra finess är en champagnesabel att föredra.

– Ja, visst kan det vara enkelt, men när du sabrerar är det också viktigt att tänka på hur du gör det. Trycket i en champagneflaska är otroligt högt och du vill inte skada varken dig eller någon annan. Största misstaget många gör är att de håller för hårt i flaskan när de sabrerar. Om flaskan går sönder får du allt glas intryckt i handen. Låt istället flaskan ligga löst i handen, rikta den bort från ditt sällskap och träffa sabeln jäms med sömmen på flaskhalsen, så släpper den. Den är tillverkad så att den vill lossna och med rätt tryck med en platt yta – som en sabel faktiskt har – blir det en riktigt lyckad sabrering!
Köp din champagnesabel hos Cervera här!

Champagneförslutare

– Champagnestoppern är människans bästa vän och en sådan borde alla ha. Det är det bästa sättet att kunna öppna en flaska bubbel, återförsluta den och sedan kunna njuta av den igen efter en vecka. En mänsklig rättighet som vinälskare, helt enkelt.
Köp din champagneförslutare hos Cervera här – just nu 20 % rabatt!

Vinset

Om du känner en vinälskare som förtjänar något nytt att nörda ner sig i, så är detta vinset en fin present. I setet får du en smart korkskruv som gör det möjligt att öppna vinflaskan med ett enda finger. Dessutom får du en reservspiral, en termometer för att garantera optimal vintemperatur, en folieskärare med träklädsel, en anti-dropp-ring och en vinpropp av rostfritt stål och gummi.

– Det finns många som samlar på viner, eller som gillar att upptäcka olika distrikt och med det här setet får de utveckla sina kunskaper ännu mer. En rolig present!
Köp vinsetet hos Bagaren och Kocken här!

Extra-tips: Smakhjul

Tycker du att det är roligt med vin, men har svårt att förklara hur det smakar, doftar och känns? Ett smakhjul hjälper dig att bli ännu bättre på vin.

– Under en vinprovning kan det vara svårt att sätta ord på doft och smak, man kanske till och med tycker det känns pinsamt att försöka. Många tror att de ”inte kan något om vin” medan de i själva verket bara har svårt att förklara vad de upplever. Ett smakhjul hjälper till att sätta ord på frukter, mineraler och andra spännande toner i vinet och gör det enklare för hela sällskapet att känna sig delaktiga under en vinprovning, oavsett kunskapsnivå.
Köp smakhjulet här!

Vill du lära dig mer om champagne?

I Fredrik Schelins nya bok får vi följa med på en inspirerande nutida smak- och kunskapsresa bland världens vindistrikt allt från Frankrikes klassiska champagnegårdar till producenter av andra minst lika goda mousserande viner som Cava, Prosecco, Crémant och Cap Classique. Vi får inblick i biodynamisk odling och klimatförändringarnas inverkan på champagneproduktionen, lära oss skillnaden på bubbel och bubbel champagnemetoden, olika druvor, lagring och terroir. Boken förser dessutom läsaren med smaknycklar, recept och en baskurs i food pairing för smakupplevelser utöver det vanliga. Fredrik bjuder dessutom på en lista med sina 100 bästa utvalda champagner. Ett bra tips både till dig själv och som en fin present – köp den här nedan!

Publisert:

LÄS VIDARE