Vintrig amaretto- och vaniljsockerkaka

Foto: Frida Wismar

Vintrig amaretto- och vaniljsockerkaka

4,5 (8 röster)

Bakrecept

Vintrig amaretto- och vaniljsockerkaka – sätt extra piff på sockerkakan med mandeldoftande amaretto och vanilj. Toppa med en glansig glasyr. Recept ur Fika är livet av Linda Hansson, vinnare av Hela Sverige bakar 2019.

Linda Hansson, vinnare av Hela Sverige bakar, om sockerkakan:
”Sockerkaka låter ganska tråkigt – och kan verkligen vara tråkigt – men samtidigt har den så många möjligheter att smaka gudomligt och bli väldigt vacker. Detta recept är en variant på Sverigekaka, men med lite Amaretto i som ger den en djupare smak av mandel.”

Vintrig amaretto- och vaniljsockerkaka

  • Ingredienser

  • 3 ägg
  • 3 dl socker
  • 3 dl vetemjöl
  • 2 tsk bakpulver
  • 1 dl vatten, kokande
  • Fyllning

  • 125 g smör
  • 1 dl mjölk
  • 2 msk vaniljsocker
  • 1 tsk vaniljpulver
  • 0.5 dl amaretto
  • Glasyr

  • 2.5 dl florsocker
  • 1 msk amaretto
  • 1 msk äggvita
  • lingon, eller andra röda bär gröna blad (gärna från järnek eller annan vintrig växt)

Gör så här

Av: 

Nina Kindbro

LÄS VIDARE

Hela Sverige bakar – Linda Hansson vinnare 2019

ÄMNEN I ARTIKELN

Bakrecept

Recept

Bakning

Julmat

Jul

Hela Sverige bakar

MER OM GODARE

Strawberry Mojito Cheesecake

30 min

Saffranskrans – godast till adventsfikat

2 h

Kommersiell text, innehåller annonslänkar

Baka bröd: Här är allt du behöver

Jessica Frej: Så får du vegomaten att smaka svingott