Så kan du fira Thanksgiving day

Vill du imponera genom att vända pannkakorna i luften och få dem att landa så där snyggt i stekpanna igen? Kocken Mattias Larsson delar med sig av sina bästa tricks för hur du flippar runt dem utan missöden.

Kalkon med sås och potatis.
Kalkon med sås och potatis.

Thanksgiving day – amerikanskt så det förslår men en härlig middag är alltid trevligt och kalkon är gott så varför inte? Här är recept på helstekt kalkon och andra rätter som passar bra till Thanksgiving-firandet.

I USA har Thanksgiving day varit en nationell helg sedan 1863 och de senaste decennierna har traditionen även börjat sprida sig i Sverige. I USA firas Thanksgiving day den fjärde torsdagen i november och firandet fortsätter ofta hela helgen. I Sverige har vi tacksägelsedagen som infaller den andra söndagen i oktober men den har kanske inte slagit igenom så stort.

I amerikanska filmer har vi länge fått bekanta oss med Thanksgiving-traditionen när stora släktkalas hållits och kalasens huvudnummer, kalkonen, serverats. Det ser ju ofta väldigt gott ut så varför inte bjuda in till en egen familj- eller vänmiddag, om än i mindre skala just i år.

Traditionen sägs komma från firandet av goda skördar med en tacksägelsefest till Guds ära. Med tiden har det religiösa tonats ner och rätterna bytts ut från ankor och gäss till kalkon med fyllning, sötpotatis, tranbärssås, majsbröd, gryta med gröna bönor och pumpapaj.

Helstekt kalkon – enkelt recept att tillaga
Helstekt kalkon – enkelt recept att tillaga

9 goda recept som passar till ett Thanksgiving-firande:

  1. Helstekt kalkon – den självklara stjärnan på bordet
  2. Sötpotatismos – enkelt och snabblagat
  3. Gräddsås – inget slår en riktigt god sås
  4. Majsbröd – perfekt att suga upp såsen med
  5. Pumpapaj – med pepparkakskryddig fyllning
  6. Brysselkål – krydda till kålen
  7. Pecannötspaj – knapriga nötter, len kola och en klick glass
  8. Karamelliserade popcorn – söta snackset med crunch
  9. Äppelglögg – kryddig, varm och härlig
Publisert: