Publicerad:

Tarte flambée med fänkål och ricotta

Publicerad:
Tarte flambée med fänkål och ricotta
Foto: Charlie Drevstam
Tarte flambée med fänkål och ricotta

Festligt och gott med fänkål och ricotta.
Den varma tarte flambéen ska serveras direkt. Toppa gärna med lite fänkålsdill och pressad citronjuice.

Recepten är hämtade ur Paul Svenssons bok ”Grönsaker A–Ö”, (Bonnier fakta). Receptfoto: Charlie Drevstam

Tarte flambée med fänkål och ricotta

(Har du inte varmluftsugn, lägg på 25 grader.)

Antal: 4–6 portioner

  • 3 små fänkål med dill

  • 2 silverlökar

  • 0,25 dl + 0,5 dl olivolja

  • 50 g smör

  • 250 g ricotta

  • 80 g svarta oliver, urkärnade

  • 2 ark smördeg

  • 2 msk sherryvinäger

  • 1/2 citron

  • salt, nymalen svartpeppar

Gör så här:

  1. Skär två fänkål i skivor. Skala och skiva lökarna. Lägg fänkål och lök i en kastrull med den mindre mängden olja och fräs på låg värme under lock i cirka 25 minuter tills allt har mjuknat. Vänd ner smöret mot slutet.

  2. Mixa (eller hacka) oliver och ricotta med den större mängden olja i matberedare. Smaka av med salt och peppar.

  3. Lägg ut smördegsarken på bakplåtspapper och stryk dem med olivricotta. Fördela den varma fänkåls- och lökblandningen på ricottan.

  4. Sätt ugnen på 210 grader, varmluft, och sätt in två plåtar så att de blir varma under tiden. 

  5. Ta ut de heta plåtarna och dra över smördegspizzorna med hjälp av bakplåtspapperet. Grädda i cirka 15 minuter tills smördegen är gyllene och frasig.

  6. Hyvla under tiden den återstående fänkålen tunt med mandolin och blanda med vinäger och salt. Fördela salladen över den varma tarte flambéen och servera direkt. Toppad gärna med lite fänkålsdill och pressad citronjuice.

Publicerad:

LÄS VIDARE

Publicerad:

MER OM MAT & DRYCK