Koka egna kräftor
Koka egna kräftor

Så kokar du kräftor

3,7 (6 röster)

Middagstips

Att koka kräftor är enklare än man kan tro. En välkryddad och kokande lag med anis och krondill och en hink nyfångade kräftor är allt som behövs. Krondillen är en viktig ingrediens så se helst till att få tag på dill som bildat kronor.

Koka kräftor

  • Ingredienser

  • 1 kg kräftor
  • Lag

  • 2.5 l vatten
  • 1 flaska öl, à 33 cl, gärna porter eller annat mörkt öl
  • 1 dl grovsalt
  • 3 sockerbitar
  • 1 tsk anis, kan uteslutas
  • krondill, några klasar

Gör så här

Av: 

Aftonbladet

När är kräftorna färdigkokta?

Kräftorna ska koka cirka 5–7 minuter men ett säkert tecken på att de är klara är att de flyter upp med rumpan först.

Kan man byta ut krondill?

Får du inte tag i krondill kan du i stället använda några matskedar dillfrön. Senapsfrön är också gott att ha i lagen.

LÄS VIDARE

Öl till kräftsivan – så väljer du rätt

ÄMNEN I ARTIKELN

Middagstips

Recept

Kräftor

Husmanskost

MER OM GODARE

Halstrade havskräftor med citrongräs och brynt smör

20 min

Kommersiell text, innehåller annonslänkar

Äntligen kräftskiva: Allt för en lyckad kräftfest!

Så ser du skillnad på kräftorna

Svenskar mumsar skaldjur som aldrig förr

Laxgryta med pasta

30 min

Kycklingbiffar – snabbt och enkelt

30 min

Pappardelle med kikärtor, citron och pecorino

2 h

Gnudi i vitlöksbuljong

1 h

Kräftkalas med tarte flambée: En fransk pizza

Västerbottenpaj i miniformat

Kantarellpaj med västerbottensost

1 h 30 min

Bjud på krämigt god lax

40 min

Stekt hälleflundra med blomkålskräm

1 h

Friterad kyckling med currykräm

1 h

Lammfärsbiffar med vitlök och timjan

20 min

Stekt piggvar med brynt smör och örtolja

40 min

Spaghettiomelett med skinka

30 min

Banh mi – vietnamesisk go’macka

1 min

Spenatcrêpes med halloumi och vitlöksstuvad svamp

30 min

Edamamepasta med purjolök och sesam

15 min

Medelhavstacos 2.0

45 min

Stekt abborre med gräddfil och potatis

25 min

Kycklingburgare med thailändska smaker

30 min

Biryani – kryddig och god kycklingrätt

1 h 10 min