Sofia Wood: Överlev vinterdeppen med rätt mat

Recept som piggar upp i mörkret

Publisert:
Sofia Wood har en bakgrund i mode-, konst- och designbranschen. Nu har hon skrivit boken ”Vinter med Wood” – kokboken för alla som tycker att vintern är tung och tråkig.

Influencern Sofia Wood hatade vintern.

Nu har hon skrivit kokboken ”Vinter hos Wood” – och helt ändrat uppfattning.

– Jag har insett att det kan bli en jättehärlig period och det finns massor att se fram emot, säger hon.

Tänk dig en regnig tisdag i slutet av november. Allt är grått, stökigt och det berömda livspusslet känns som uppförsbacke redan från morgonen. Du står på tunnelbanan och svetten rinner längs ryggen, en kvart senare fryser du nästan ihjäl vid busshållplatsen.

– Och det enda du tänker på är att du måste skynda dig hem för att hinna laga mat, säger författaren och influencern Sofia Wood.

Det är för alla som känner igen sig i just de här dagarna som hon skrivit sin nya kokbok ”Vinter hos Wood”. Där vill hon lyfta fram det som faktiskt är mysigt och härligt med vintern. Sådant som gör att man ändå tycker att de här dagarna är väl spenderade dagar.

– För är det någon gång man behöver riktigt god mat för att orka med, så är det just då, säger hon.

Sofia Wood serverar samma hummerpasta varje nyår.

”Ge måltiderna extra omtanke”

För att få till en härlig vintermiddag är hennes främsta tips att ge måltiden lite extra omtanke. Det kan vara något enkelt som att duka lite finare och alltid tända ljus på frukostbordet.

– Eller så kan det vara att ta sig tid att göra egen pasta och långrosta en tomatsås. Eller köpa en lokal pumpa och karamellisera i ugnen. Det är de ganska små sakerna som gör stor skillnad, säger hon.

Höstrecept

Bokens första kapitel handlar om hösten med recept som ska fungera både till vardags och till festligheter som Allhelgona och Halloween.

– Många tänker att höstmat bara är boeuf bourguignon och svamptoast, men det finns så mycket annat gott man kan laga. Har du till exempel testat kronärtskocks-crème brûlée?

Det godaste de ätit – ever

Nästa del fokuserar på jul och nyår. Här handlar det om att sänka ribban och göra enkla rätter som ändå känns lyxiga. Så att man faktiskt har tid att njuta av festerna också.

– Jag serverar samma sak varje nyår. Det är en hummerpasta som är superenkel, men som känns festlig och speciell. Mina gäster brukar alltid säga att det är det godaste de ätit – ever.

För att få till de riktigt vintriga smakerna tipsar Sofia Wood om att använda mycket citrus i matlagningen. Både för att det är otroligt gott men också för att det ger en friskhet och fräschör till tyngre vintermat som rotselleri och potatis.

– Jag gillar också mycket torkade kryddor, och gärna chili och persilja. Och givetvis de klassiska julkryddorna som stjärnanis, kanel och kardemumma.

  • Du använder mest råvaror som är i säsong, varför är det viktigt?

– För att den som är intresserad av att äta så gott det bara går gör rätt i att försöka laga mat av råvaror som är i säsong. Samma tankesätt gäller den som vill betala rimligt för sin mat. Det är verkligen godare, billigare och smartare på alla vis att äta så.

För att göra det lättare att veta vilka grönsaker man ska satsa på har Wood skrivit ihop en liten fusklapp från Naturskyddsföreningen. Listan är på frukt och grönsaker odlade i Sverige och på friland i Europa som faktiskt är i säsong under vintermånaderna.

– Man kan fota av listan och spara i telefonen eller skriva ned på en lapp och lägga i plånboken. Då blir det lättare att göra de där goda valen, säger Sofia Wood.

Här är fusklappen med grönsaker i säsong höst & vinter

  • Höst – oktober till december:
  • Svenska grönsaker: Blomkål, broccoli, brysselkål, grönkål, jordärtskocka, kålrot, lök, morötter, palsternacka, persiljerot, potatis, purjolök, rotselleri, rödbetor, rödkål, salladskål, savojkål, vitkål, stjälkselleri.
  • Europeiska grönsaker: Aubergine, blomkål, broccoli, paprika, spenat.
  • Svensk frukt: Äpple.

Europeisk frukt: Apelsin, citron, kiwi.

  • Vinter – januari till mars :
  • Svenska grönsaker: Brysselkål, grönkål, jordärtskocka, kålrot lök, morötter, palsternacka, potatis, rotselleri, rödbetor, rödkål, vitkål.
  • Europeiska grönsaker: Aubergine, blomkål, broccoli, fänkål, mangold, paprika, spenat.
  • Svensk frukt: Äpple
  • Europeisk frukt: Apelsin, citron, kiwi

Fakta: Sofia Hägglund Wood

  • Ålder: 36
  • Yrke: Författare och influencer
  • Bor: Med man och tre barn i en färgfylld gammal lägenhet i Enskede i Stockholm
  • Drömmer om: En varmare, ljusare och godare vinter
  • Aktuell med: Kokboken Vinter med Wood och trendspaningspodcasten ”Billgren och Wood” tillsammans Elsa Billgren.
Lyxig hummerpasta
(16)

Lyxig hummerpasta

Att servera en lyxig pasta är både avslappnat och superfestligt.

Hummerpasta
Ostron på tre sätt
(3)

Ostron på tre sätt

Ostron med citron, mignonette och tabascogratiné – så vackra, så festliga och som små kallsupar av havet.

Ostron
Pot de crème med inlagda bär
(6)

Pot de crème med inlagda bär

Pot de crème är barnsligt gott, som len, lyxig vaniljpudding som ändå känns vuxen tack vare de inlagda bären som serveras till.

Pot de creme med inlagda bär
Citrusbakad harissalax

Citrusbakad harissalax

En rödgyllene rätt som är både festlig och enkel.

Citrusbakad harissalax
Elisa Amorelli

Elisa Amorelli är reporter och redaktör på Aftonbladet Godare. Hon har en journalistexamen vid Göteborgs universitet och en kandidatexamen i media- och kommunikationsvetenskap från Uppsala universitet. Hon har även studerat vid Freie Universität i Berlin och jobbat som reporter på flera nyhetsmedier. I vår går Elisa på en vinkurs i Rom. Genom flera personliga texter får läsarna följa med och lära allt från början: hur man skålar, smakar och njuter av vin som en riktig italienare.