Så väljer du rätt snacks till ölen

Tips och recept på bästa tilltuggen

Publisert:

En kall öl med lite snacks till – vilken oslagbar kombo. Men visste du att det blir ännu godare om du väljer tilltugg efter ölets beska, fyllighet och sötma
Här är några riktigt bra tips och recept.

Chips och jordnötter i all ära. Men vet du vad som faktiskt passar till din dryck kommer ölkvällarna tas till nästa nivå. 

Här kommer fem tips på rätt snacks till rätt öl.

1. Salta snacks 

Salt gör att ölen smakar mindre beskt och att upplevelsen av strävhet minskar. Allra bäst passar salta snacks därför till ljus lager och ale i brittisk-amerikansk och tysk stil.

Krispiga rotfruktschips
(41)

Krispiga rotfruktschip­s

Rotfruktschips är härligt salta och knapriga. De här får dessutom en festlig färgmix av sötpotatis, palsternacka, blålila potatis och rödbetor.

2. Heta och kryddiga snacks 

Ska du dricka veteöl eller ljus lager med låg beska passar heta och kryddiga snacks bäst. Till exempel chilikryddade kikärtor eller nachos med ostsås och jalapeños.

Hettan i tilltugget förstärker beska, därför fungerar det till öl som är frisk och inte så smakrik.

Rostade kikärter med gurkmeja
(8)

Rostade kikärter med gurkmeja

Rostade kikärtor är enkelt, nyttigt och gott. Du kan använda vilka kryddor som helst, och gärna mycket chili.

Ostdipp med extra sting – perfekt till nachos
(14)

Ostdipp med extra sting – perfekt till nachos

Den här goda ostsåsen får får lite extra sting med några droppar tabasco

3. Milda korvar till mörk öl 

Ölkorv kan vara det mest klassiska tilltugget till öl. 

  • Heta korvar passar bäst till ljus och mellanmörk lager eller veteöl med lite sötma. Där balanserar ölets sötma upp hettan. 
  • Mildare korvar passar bättre till mellanmörk och mörk lager, där de rostade och brända tonerna möter korvens sötma. 

Var försiktig med kryddstarka korvar till öl med mycket beska då hettan i förstärker ölets beska!

Milda korvar till mörk öl 

Ölkorv kan vara det mest klassiska tilltugget till öl. 

  • Heta korvar passar bäst till ljus och mellanmörk lager eller veteöl med lite sötma. Där balanserar ölets sötma upp hettan. 
  • Mildare korvar passar bättre till mellanmörk och mörk lager, där de rostade och brända tonerna möter korvens sötma. 
  • Var försiktig med kryddstarka korvar till öl med mycket beska då hettan i förstärker ölets beska! 

Vill du veta mer? Läs Aftonbladets stora test som visar rätt ölsort till rätt korv.

4. Ost till olika sorters öl

Ost fungerar också väldigt bra att servera till olika öl. Tänk så här: 

  • Salta och smakrika hårdostar passar bäst med belgisk ale eller annan lite sötare öl med relativt låg beska. 
  • Getost fungerar fint med veteöl eller syrlig öl. 
  • Hårdostar passar bäst med ale i belgisk stil.

5. Snittar till ljus lager

Bra tilltugg till vanlig ljus lager eller pilsner är snittar som har både sälta och syra. Som exempelvis snittar med skagenröra. 

Det feta och syrliga i snittarna lättas upp av ölets kolsyra. Samtidigt förstärker umamin från skaldjur och skinka ölets beska. En öl med låg beska – exempervis en belgisk ale – kompletterar därför smakerna finfint.

Laxsnittar – smakrikt med sting
(10)

Laxsnittar – smakrikt med sting

De här snittarna tar bara 15 minuter att göra. Lite wasabi eller pepparrot ger extra sting.

Snittar med sikaforsröra och forellrom
(4)

Snittar med sikaforsröra och forellrom

En riktigt god röra som dessutom är hur enkel som helst att göra.

6 vanliga snacks och ölen som passar till

  • Ostbågar: Ljus lager 
  • Chips, jordnötter: IPA (amerikansk stil) 
  • Chips med dipp: Syrlig öl (suröl) 
  • Grönsaker med dipp: Berliner weisse (syrlig öl) 
  • Chilinötter: Blonde i belgisk stil 
  • Naturgodis: Körsbärsöl, NEIPA, Session IPA

Källa: Systembolaget

Elisa Amorelli

Elisa Amorelli är reporter och redaktör på Aftonbladet Godare. Hon har en journalistexamen vid Göteborgs universitet och en kandidatexamen i media- och kommunikationsvetenskap från Uppsala universitet. Hon har även studerat vid Freie Universität i Berlin och jobbat som reporter på flera nyhetsmedier. I vår går Elisa på en vinkurs i Rom. Genom flera personliga texter får läsarna följa med och lära allt från början: hur man skålar, smakar och njuter av vin som en riktig italienare.