Fira nyår som Sofia Wood – här är hela hennes meny

Tipsen för vacker dukning: ”Använd absolut inte låga ljus”

Av: 

Elisa Amorelli

Nyårsafton

Hemma hos författaren och influencern Sofia Wood betyder nyårsafton festklänning och lyxig trerätters på vackert dukat bord.

Oavsett antal gäster.

– Det känns viktigt att göra det extra fint i år. 2020 får inte ta ifrån oss en härlig nyårsafton också, säger hon.

”Jag tycker att man ska göra det extra festligt och lyxigt, trots att man kanske firar ensam eller med få personer”, säger Sofia Wood.
”Jag tycker att man ska göra det extra festligt och lyxigt, trots att man kanske firar ensam eller med få personer”, säger Sofia Wood.

Sofia Wood har precis flyttat in i sin sekelskiftslägenhet i Norrköping, men har redan nyårsplanerna klara. Brasan kommer att att vara tänd i kakelugnen, vackra handstöpta ljus ska brinna i stora kandelabrar och trerättersmiddagen serveras vid ett vackert dukat långbord i vardagsrummet.

– Vi ska verkligen göra det glittrande fint!

Precis som för oss alla blir det en lite annorlunda nyårsafton hemma hos familjen Wood. Färre folk, mindre party – men fortfarande festlig mat.

– Vi kommer att fira bara familjen, men jag tycker fortfarande att det är viktigt att man gör det till en speciell kväll. Vi förtjänar att fira av det här året ordentligt.

Sofia Wood.

Förrätt: Ostron på tre sätt

Nyårsmiddagen inleds med några riktigt fina svenska ostron. Några serveras med citron, andra med mignonette och tabascogratiné.

– Man behöver inte göra så många ostron per person, ett par tre stycken räcker. Jag tycker att man ska satsa på färre men värre på nyår. Riktigt fin kvalité, gärna svenska ostron som är i världsklass, säger Sofia.

Recept på förrätten hittar du här.

Ostron

Huvudrätt: Lyxig hummerpasta

Hummerpastan är tradition på nyårsmiddagen – Sofia lagar samma rätt varje år. Själva pastan gör hon själv på nyårsaftonsmorgonen.

– Jag tycker det är roligt att göra sin paradrätt på nyår. Ett säkert kort, istället för att behöva stå och svettas över något man inte känner sig bekväm med. I mitt fall är det den här pastan. Den är otroligt enkel att göra, jag tror att de flesta skulle klara av den.

Receptet på hummerpastan hittar du här.

Hummerpasta.

Efterrätt: Pot de crème med inlagda bär

En bakad, len och lyxig vaniljpudding får avsluta nyårsmiddagen.

– Den är så god. Och enkel att förbereda i förväg.

Björnbären går att göra i ordning flera dagar i förväg. Själva gräddmjölken kan man också slänga ihop dagen innan och bara baka när det är dags att servera.

– Man ska inte ska stå och stressa i köket på nyårsafton, det är bättre att ha tid att slå sig ner eller tassa runt hemma och tända ljus i lugn och ro. Duka länge och med omsorg, råder Sofia.

Receptet på efterrätten finns här.

Pot de crème med inlagda bär

Hemligheten bakom vackra dukningar

Dukningen är viktig för festkänslan. När Sofia Wood förbereder bordet tänker hon ”lager på lager” och väver in överraskningar i form av oväntade detaljer som gästerna får upptäcka först efter en stund.

– Jag brukar köra dubbla dukar, helst en vadduk underst och en vanlig duk över. Det gör att det blir lite mjukare så att tallrikar och glas står bra på bordet. En pytteliten detalj som gör stor skillnad.

Nyårsaftonens långbord kommer hon att duka med spetstabletter och tallrikar i lager. Tallrikarna får gärna missmatcha i olika färger och porslin, i år har Sofia valt blått och rött.

– Till det blir det flortunna kristallglas och gamla loppisfyndade silverbestick.

Skär ner amaryllisen

När det kommer till blommor och dekoration är knepet att hålla blommorna låga. Det finns inget jobbigare än att inte se personen som sitter mittemot, på grund av blomsterarrangemangen, säger hon.

– Om man har amaryllisar som är kvar från julen så kan man skära ner dom lagom till nyår. Eftersom det är en så stor och mastig blomma blir de jättevackra som låga snittblommor.

I buketterna kommer hon även att blanda in eukalyptus och mandelblomma.

– Det blir superlyxigt.

De låga blomarrangemangen samsas med höga stearinljus.

–Man ska aldrig ha låga ljus på bordet, det gör att man får fula skuggor i ansiktet. Ljuset ska falla ovanifrån och blommorna ska vara låga. Det är från början ett tips från Svenskt tenns grundare, Estrid Ericson, berättar Sofia.

Sista frågan, vad önskar du dig för 2021?

– Kan man önska sig något annat än en frisk värld? Och att vi får en ljus och vacker vår, det skulle verkligen behövas.

Sofias tre tips för en festligare nyårskänsla

  1. Använd stora serveringsfat. Ta fram det där gamla ärvda fatet som du inte använder i vardagen och lägg upp maten så att det ser generöst och vackert ut.
  2. Att servera mer av en sak blir finare än att dutta runt med många småtallrikar. Om du till exempel gör en stek, servera den på ett stort fat mitt på bordet, med potatis och grönt på samma tallrik.
  3. Grundregel: Är du inte proffskock till vardags så är du inte det på nyårsafton heller. Håll det enkelt och satsa på det du redan vet att du är duktig på.
Höga ljus och låga blommor. Det är hemligheten.

ANNONS EXTERN LÄNK

Köp boken ”Vinter hos Wood” här!

Adlibris

Fakta: Sofia Hägglund Wood

  • Ålder: 36
  • Yrke: Författare och influencer
  • Bor: Med man och tre barn i en sekelskiftslägenhet i Norrköping.
  • Drömmer om: En varmare, ljusare och godare vinter
  • Aktuell med: Kokboken Vinter med Wood och trendspaningspodcasten ”Billgren och Wood” tillsammans Elsa Billgren.
Publisert:

LÄS VIDARE

Lättlagad lyx för två

ÄMNEN I ARTIKELN

Nyårsafton

Recept

MER OM GODARE

Så piggar upp du upp vintern med rätt mat

Paella loco med lax och räkor

Äggmuffins med olika fyllningar

20 min

Kokosgröt med nötter och färska bär

10 min

Kanderade apelsin eller grapefruktskal

2 h

Spenatvåfflor med picklad lök, smetana och tångkaviar

30 min

Lättlagad lyx för två

Snabb chokladmousse med saltkaramelliserade hasselnötter

25 min

Röding med forellromshollandaise och sparris

30 min

Tumtryckta potatisar med bbq-sås

Krämig pasta med ädelost

30 min

Köttfärslimpa med viltsmak och chèvre

Ostkaka med kardemumma och körsbärssylt

Ugnspannkaka med grönkål och ädelost

Raggmunkar med pepparrotsröra och rökt lax

Bartenderns favoritdrink till nyår: ”En French 2021”

”När jag lagar mat är jag väldigt snäll mot mig själv”

Nudelsallad med krispig kyckling

35 min

Glutenfria fröknäcken med chia

1 h

Frukostsmoothie med avokado

10 min

Glace au four

1 h

Snabbfixad chokladdessert

15 min

Thaimarinerad lax i tortillabröd

Kycklingfilé med rostat blomkålsmos