Gustav Leonhardt vann Årets kock 2021

”Känns helt fantastiskt och ofattbart”

Uppdaterad 2021-09-17 | Publicerad 2021-09-16

Segerchampagnen sprutade ikapp med guldkonfettin och mitt alltihop stod Gustav Leonhardt, 24, nybakad Årets kock 2021.

Väldigt glad, förstås, men samtidigt alldeles omtumlad.

– Det känns helt fantastiskt och ofattbart. Jag har ingen aning om hur jag gjorde det. Har inte fattat det riktigt än.

De svenska mästerskapen i professionell matlagning – det finaste du kan vinna som kock i Sverige – avgjordes i Globens annex i Stockholm. I ett hörn av den stora lokalen stod en hoppande och tjoande grupp människor. De hade fattat det.

– Visst hörs de bra? Det är mina syskon, föräldrar och flickvän. Ett stort stöd, säger Gustav Leonhardt.

Första försöket

De flesta som tar hem titeln ”Årets kock” och segerchecken på 250 000 kronor har varit med om en eller två tidigare finaler och skaffat rutinen. Men årets vinnare, som annars jobbar på restaurang Agrikultur i Stockholm, klev in och tog titeln på första försöket.

Fast han är inte helt ovan vid tävlingar. Det här var hans 13:e och han har bland annat tagit OS-guld med Juniorkocklandslaget.

– Nä, han är inte hemma jättemycket, svarade flickvännen Astrid Lycke på konferencieren Tareq Taylors fråga.

Och i den där tjoande hejaklacken finns kanske ytterligare en förklaring till segern.

– Jag har tre bröder. Jag har tävlat hela livet, säger Gustav Leonhardt.

”Jag har ingen aning om hur jag gjorde det. Har inte fattat det riktigt än”, säger en superglad Gustav Leonhardt efter vinsten.

Rysarfinalen

Han låg på andra plats efter de tre första tävlingsmomenten:

  • En vegetarisk rätt där gul lök skulle vara huvudråvaran.
  • En rätt tillagade av råvarorna i en hemlig korg – pilgrimsmusslor samt färska och torkade bönor.
  • En rätt på vildsvinskarré med sås och ett tillbehör som skulle innehålla kantareller.

Det var oerhört tajt. Först efter ett par omräkningar stod det klart att Gustav Leonhardt låg tvåa och skulle få sällskap till det sista och avgörande momentet av Louise Johansson, Henric Herbertsson och Anders Isaksson. De fyra andra som startat finalen slogs ut.

Nu vankades en ny hemlig korg där huvudingredienserna var havskräftor och en blommehöna (en svensk lantras som påminner lite om pärlhöna). En särskild svårighet var att båda ingredienserna skulle användas i både en förrätt och en huvudrätt. Det löste Leonhardt galant – och lyckades ta sig förbi ledaren Isaksson som blev tvåa.

Fullt fokus vid grytorna. Vägen till segern var inte spikrak för Gustav Leonhardt.Bland annat sprack hans skum till vildsvinskarrén.

Skummet sprack

Vägen till segern var inte spikrak. Bland annat sprack hans skum till vildsvinskarrén. Dessutom var kolsyrepatronerna till sifonen slut så han fick vispa ihop det.

Har det rullat på bra annars?

– Det har ständigt varit på väg att haverera – men man är ju van vid att improvisera.

Här hugger han sin commis (hjälpreda) Noah Crabtree och langar över champagnen.

– Här, den är du så väl värd!

Vad väntar du dig av det kommande året?

– Nu är det bara att ge sig upp på autobahn och köra så får vi se vad som händer.

Och hur firar man en seger i Årets kock?

– Ja, du… Vi ska nog hitta på något.

På det tvivlar vi inte ett dugg.

Vinnar-rätterna

Gul lök:

  • Löksoppa med ragu på lök och tryffel. Lökbuljong med kryddpeppar, ragu med inkokt lök, morot, gröna fläderbär, mandel och tryffel. Stekt beignet med karamelliserad lök och lakrits. Smörad löksoppa och citrontimjan.

Hemlig råvarukorg:

  • Grillad mussla med grillad bönragu och persiljesås med örtsallad.

Vildsvin:

  • Grillad vildsvinskarré späckad med tryffel, lardo och rökt vilthjärta, tryffelsås med grön chartreuse och spiskummin.

Finalrätt:

  • Förrätt: Grillad havskräfta med rostat hönsskinn, hollandaise och örtsallad.
  • Huvudrätt: Grillad skånsk blommehöna, glacerad med havskräfta, svampragu, kycklingbuljong med smak av havskräfta.