Kalasgifflar – fluffiga och smaskiga.

Kalasgifflar – fluffiga och smaskiga.

Foto: Ulf Svensson

Kalasgifflar med chokladfyllning

3,8 (93 röster)

Bakrecept

Kalasgifflar – lena gifflar som riktigt smälter i munnen. Recept ur Birgitta Rasmussons nya bakbok Birgittas bästa recept vi minns (Lind & Co).

– Gifflar bakade på fin vetedeg, ofta karlsbaderdeg, var på modet under 1950- och 60-talen. I kaktävlingar som veckotidningarna utlyste på den tiden kom det in mängder av giffelrecept med spännande fyllningar. Men går man tillbaka i historien, kommer giffelformen från Wien, där de kallas kipfel (1683). Formen lär ha att göra med österrikarnas krig med det osmanska riket. Bagarna fick privilegiet att baka gifflar som för all framtid skulle påminna om segern över turkarna. När Frankrikes drottning Marie- Antoinette kom från Wien tog hon med sig de wienska gifflarna till hovet i Versailles. En österrikisk giffelbagare blev också inkallad. Giffeln döptes då om till croissant., säger Birgitta Rasmusson.

ANNONS

Adlibris

Köp Birgitta Rasmussens bakbok ”Birgittas bästa : kakor vi minns” här!

Kalasgifflar

  • Ingredienser

  • 25 g jäst
  • 2 dl gräddmjölk
  • 3 äggulor
  • 0.5 tsk salt
  • 7 dl vetemjöl, knappt
  • 100 g smör, eller margarin
  • Fyllning

  • hackad choklad
  • Pensling

  • uppvispat ägg
  • glasyr

  • florsocker
  • kakao
  • vatten

Gör så här

Av: 

Nina Kindbro

Till shoppen

LÄS VIDARE

Birgitta Rasmusson – kakdrottningen

ÄMNEN I ARTIKELN

Bakrecept

Recept

Bakning

Birgitta Rasmusson

MER OM GODARE

Babas – bärfyllda kransar

1 h

Fransk chokladtårta

1 h

Trådrullar med arrak- eller punschfyllning

30 min

Kakdrottningen Birgitta Rasmusson aktuell med ny bakbok

Catalaner – goda så man vill sjunga

1 h 30 min

Vaniljkräm

40 min

Bullrecept för alla tillfällen

Napoleonbakelse – en riktig kondisklassikern

Kalljästa rödbetsfrallor

1 h 15 min

Valnötsbröd

1 h 40 min

Bjud på gofika – 3 läckra godsaker

Rimbobullar – finbulle från förr

Frallor på bara 10 minuter

20 min

Blåbärsgifflar med vit choklad

1 h 40 min

Baka bröd med Fredrik Nylén

Kardemummabullar – bagarens favorit

Budapestrulle – klassiskt bakverk

2 h

10 härliga recept på tårta för alla tillfällen

Lär dig spritsa som ett proffs

Stekpannebröd – stompa

20 min

Slät vetebulle – urbullen

1 h 20 min

Formfranska

1 h 45 min

Annelie Andersson: ”Bakningen ligger i mitt DNA”

Gräddbullar – fluffiga drömmar

1 h 30 min