Lutfisk med len bechamel och knaprig bacon.
Lutfisk med len bechamel och knaprig bacon.

Lutfisk med bechamel, bacon och ärtor

5 (6 röster)

Julen 2020

Len och fin lutfisk med nykokt potatis, bechamelsås och ärtor är en riktig klassiker till jul. Här är Niklas Ekstedts ljuvliga recept för en perfekt tillagad lutfisk.

”När man gör ett portionsupplägg till lutfisken förvandlas den till den eleganta rätt den är, med ganska fast vit fisk, len bechamel, knaprig bacon, söta gröna ärtor och den underbara nymortlade kryddpepparen”, säger kocken Niklas Ekstedt.

Lutfisk

  • Ingredienser

  • 800 g lutfisk
  • 1 msk salt
  • 160 g gröna ärtor
  • 80 g bacon, strimlat
  • 1 gul lök, finhackad
  • smör, till stekning
  • kokt potatis
  • Bechamelsås

  • 20 g smör
  • vispgrädde
  • 1 dl mjölk
  • 2 msk vetemjöl
  • salt
  • vitpeppar
  • 2 msk smör, brynt
  • 1 msk citronjuice

Gör så här

Av: 

Aftonbladet

LÄS VIDARE

Julens klassiker à la Niklas Ekstedt

ÄMNEN I ARTIKELN

Julen 2020

Recept

Julmat

Niklas Ekstedt (kock)

Fiskrecept

Husmanskost

Svenska recept

MER OM GODARE

Julens klassiker à la Niklas Ekstedt

Niklas Ekstedts bästa tips till julbordet

Godaste julköttbullarna – så gör du

25 min

”Världens bästa Janssons frestelse”

1 h 15 min

Senap och maltsill

15 min

Ris à la malta

1 h

Godaste saffranspannkakan

45 min

Trillingnötter – så gör du godbitarna

45 min

Färgstark och smakrik rödkålssallad

20 min

Saffransbullar med vanilj – ljuvliga smaker

1 h 45 min

Mini-pajer med grönkål och ädelost

1 h 15 min

Älskade julmat – därför vill vi ha det här på julbordet

Bjud på juliga tapas på långhelgens fester

Gin och tonic med enbär och lingon

5 min

Så gör du vegansk ”sill”

1 h

Så fixar du godaste och krämigaste äggröran

30 min

Niklas Ekstedt: Ät efter säsong och laga mat med förnuft

Revbensspjäll – favoriten på julbordet

2 h 30 min

Helgrillad havsabborre med gröna grönsaker

30 min

Portvinstillverkaren: Port borde passa er svenskar

Niklas Ekstedt: Det är en stor wow-upptäckt

Grillad kyckling med mojo rojo, mandel och stekt sallad

1 h 30 min

Glace au four

1 h

Helbakad pumpa med svartkål och kålrabbi

50 min