expand-left
helskärm Vegetarisk carbonara Foto: Nathan Schacherer Carbonara med blomkål och kokosbacon Vegetarisk Carbonara är en nyttigare variant på pasta carbonara , där blomkål gömmer sig i den vita såsen och bacon har bytts ut mot kokosflagor. Blomkålssåsen är ett smart sätt att smyga in nyttiga grönsaker i maten om du har en kräsen familjemedlem.
clock 50 min
1 portion 2 portioner 3 portioner 4 portioner 5 portioner 6 portioner 8 portioner 10 portioner 12 portioner
Kokosbacon 3.5 dl kokosflagor 1 msk sojasås 2.5 msk liquid smoke 2 msk agavesirap Blomkålssås 675 g blomkål 7 dl grönsaksbuljong Pasta mjölkfritt margarin 1 vitlöksklyfta, krossad 0.5 tsk salt 1 nypa muskot 1 nypa peppar 0.5 msk olivolja 1.5 msk kokosmjölk persilja, blad, till garnering Gör så här Kokosbacon: Sätt ugnen på 175 grader. Blanda samtliga ingredienser i en bunke och sprid sedan ut på en bakplåtspappersklädd plåt. Rosta i ugnen i 7–9 minuter. Ha lite koll, då de snabbt kan brännas vid. Ställ åt sidan och låt svalna. Förvara i burk med lock i rumstemperatur i upp till två veckor. Blomkålssås: Hacka blomkål och koka i en kastrull med buljong tills blomkålen är mjuk, cirka 15 minuter. Koka under tiden upp pastan enligt förpackningens anvisningar. Häll av vattnet, men spara 1 dl av pastavattnet i en skål till steg 4. Häll av nästan all buljong ur kastrullen med blomkålen, men behåll cirka 2 dl. Tillsätt margarin, vitlök, salt, muskot och peppar, och mixa med stavmixer till en puré. Häll i olja och fortsätt mixa till en slät kräm. Tillsätt kokosmjölk och pastavatten och värm upp. Blanda såsen med pastan, servera på tallrikar och garnera med persilja, kokosbacon och eventuellt pangrattato (se recept nedan).