Bli expert på att skriva CV

Uppdaterad 2018-07-31 | Publicerad 2017-08-21

Kort, intresseväckande och luftigt är tre nyckelord när du ska skriva ditt CV.

Fem meningar i ditt personliga brev och ett lättöverskådligt och luftigt CV.

Mer än så behövs det inte när du skriver en jobbansökan.

– Du ska sälja in dig själv. En arbetsgivare kanske får in 300 ansökningar och då gäller det att sticka ut, säger Charlotte Carnelöv, arbetskoordinator på Eductus.

Glöm allt du har lärt dig om att skriva långa romaner om dig själv. I dag handlar jobbsökandet om att arbetsgivaren ska få upp ögongen för dig så fort det bara går.

Snart passar många på att söka nytt jobb inför hösten. Bland hundratals sökande måste just din ansökan bli utvald.

– Det ska vara enhetligt, lättöverskådligt, luftigt och en intresseväckande layout, säger Charlotte Carnelöv, arbetskoordinator på Eductus, om det viktigaste med CV:t.

Det handlar mycket om att få till den rätta strukturen. Rubriker som målsättning, arbetslivserfarenhet, utbildning, förtroendeuppdrag och fritidssysselsättningar ska stå med.

Använd gärna färg och form

När det gäller erfarenhet gör många misstaget att ta med jobb som de har haft för flera år sedan. Charlotte Carnelöv menar att du inte ska sträcka dig längre än tio år tillbaka i tiden.

Och skriv ditt senaste jobb först.

– En del skriver vad de gjorde för tio år sedan först och sedan går de framåt i tiden. Då går de åt fel håll.

Vill du ha färger på rubriker, och för att understryka vissa ord, håll dig till max tre stycken. Och undvik färgen röd, som Charlotte Carnelöv tycker signalerar ”rea” och ”jultomtar”.

Använd gärna flera olika typsnitt, men här gäller samma regel om max tre stycken.

Att undvika klyschor i både CV:t och det personliga brevet är att föredra och undvik att skriva ”jag” i var och varannan mening.

– Tabben folk gör här är att de börjar meningarna med ”jag”. Det är väldigt ego.

Fem meningar ska locka

Se till att stava rätt och utforma din ansökan efter jobbet som du söker.

Ett CV bör inte vara längre än en A4-sida och det personliga brevet betydligt kortare än så.

Fem meningar räcker, anser Charlotte Carnelöv. Här får du plats med dina främsta egenskaper, hur du är som person och din målsättning.

– Här gäller det att vara pang på rödbetan. Här ska du sälja in dig själv. En arbetsgivare kanske får in 300 ansökningar och då gäller det att sticka ut.

Men räcker det verkligen med fem meningar för att arbetsgivaren ska kunna få en bild av mig som person?

– Ja, om det är starka ord med dina främsta egenskaper, hurdan du är som person och din målsättning. Du ska ha det kort och koncist, men kraftfullt. Jag brukar jämföra det med om du ska läsa en bok eller se en film. Om du läser på baksidan av boken och blir lockad till att läsa mer, eller ser en trailer av filmen och vill se den, så ska ditt CV också vara.

Simon Håkansson, grundare av CV Gruppen, tycker dock att du kan skriva en halv A4-sida och inte längre än en sida.

– Det viktigaste är att du motiverar varför du vill jobba på just det företaget och vad du kan bidra med. Att beskriva dina tidigare jobb kan du göra i ditt CV. Där kan du få med nyanserade, men korta beskrivningar, säger han.

Han tycker inte att du ska stressa för att få klart ditt CV och personliga brev.

– Det finns de som tänker att de är klara efter 20 minuter, men stressa inte, låt det ta tid och underskatta inte vikten av andras input.

10 tips: Så skriver du ett perfekt CV

  1. CV:t är en trailer om dig – Tänk dig att CV:t är som en trailer till en film. Det ska få arbetsgivaren att vilja träffa dig. Det ska vara en förteckning över dina erfarenheter, men bara innehålla de saker som är relevanta för jobbet du söker. Därför måste du anpassa ditt CV efter varje jobb du söker. Lyft fram det bästa med dig allra högst upp. Ha gärna med en bild på dig själv för att arbetsgivaren ska få en möjlighet att se vem du är.
  2. Håll dig kort – Kom till saken snabbt, för chefen har inte tid att läsa för långa ansökningar. Men för korta ansökningar är inte heller bra, för du ska få chefen att känna att du kommer att passa in i gänget.
  3. Anpassa ditt cv efter företaget – Gör en ny ansökan till varje jobb du söker. Anpassa din ansökan efter jobbannonsen, det gäller både ordval och utseendet på CV:t. Ta reda på så mycket du kan om företaget, till exempel värderingar och hur de jobbar, för det påverkar hur du ska formulera dig.
  4. Ha tydliga rubriker och lättläst text – Använd gärna de vanliga rubrikerna i ett CV, för många arbetsgivare är vana vid att leta efter dem. ”Målsättning” är en viktig rubrik så skriv den först. Skriv vad du vill uträtta på företaget.
  5. Under varje erfarenhet du listar, skriv vad du lärde dig där – Lyft fram vad varje erfarenhet har inneburit.
  6. Lyft fram idrottssatsningar – Arbetsgivare och rekryterare älskar folk som har gjort extrema grejer. Det visar på att du kan offra dig för laget och är en som de kan lita på.
  7. Slå på klyschdetektorn – Klyschor är tråkiga, oavsett var du ser dem. En arbetsgivare vill veta vad som döljer sig bakom alla fina ord.
  8. CV:t är första kontaktannonsen – Ta upp det viktiga, men spara allt som kan nämnas vid en intervju. Se hela din ansökan, inklusive anställningsintervjun, som en slags dejtingprocess. Det är lika viktigt att du gillar arbetsgivaren som att de gillar dig.
  9. Följ upp CV:t – Ring och hör hur det gick eller mejla. Om du inte fick jobbet, fråga om du får återkomma om ett halvår för att kolla läget. Fråga på ett trevligt sätt vad det var som gjorde att du inte fick jobbet. Det kan ge dig tips på vad du ska tänka på i nästa ansökan.
  10. Strunta i CV:t – Eller tryck upp det på en t-shirt eller skicka till VD:n. Gör det som en tidning och skicka till hela avdelningen eller sätt upp affischer med din bild runt hela arbetsplatsen. Många har fått jobb utan att ha ett vanligt CV. Ingen regel utan undantag.

Källa: Eductus

Min ekonomi

Prenumerera på Cervenkas Nyhetsbrev

Spaningar om den turbulenta ekonomi vi lever i nu

Följ ämnen i artikeln