Tareq Taylor om lättnaderna: Väldigt viktigt

Publicerad 2021-05-31

Den kände krögaren Tareq Taylor har kämpat i fjorton månader.

Nu finns det äntligen lite hopp för den så hårt ansatta restaurangbranschen.

– Det här betyder vansinnigt mycket, för så oerhört många, säger han.

Tareq Taylor växte upp i 70-, och 80-talets Malmö, i en tid då restriktionerna mot uteserveringar var hårda.

– Det gjorde gatorna till en otrygg miljö. Det betydde så otroligt mycket när vi fick uteserveringarna, säger han.

Detsamma gäller nu, är tesen han driver. Att närma sig sommaren i en stad som stänger vid 20.30 anser han vara en dålig idé.

– Vi behöver människor i rörelse för att skapa en trygg, säker och fin plats i våra städer.

”Betyder enormt mycket”

Därför ger han nu tummen upp till de nya restriktionerna. Från och med den 1 juni kommer landets krogar få ha öppet till 22.30.

Nya lättnader som betyder ”enormt mycket” för branschen som helhet.

– Det är oerhört viktigt och jag skulle säga att det vore omöjligt att inte gå åt det hållet. Vi går mot sommaren och ljusare tider vilket gör att folk kommer vilja samla sig, och om de inte gör det på restaurangerna kommer de samlas på hemmafester.

– Krogen är en mycket säkrare plats att vara på än en hemmafest, så ur ett rent smittskyddsperspektiv tror jag att det hade varit farligt att inte släppa på restriktionerna.

Restaurangbranschens överlevnad är en hjärtefråga för Tareq Taylor. Tillsammans med sina krögarkollegor är han initiativtagare till ”Tillsammans ur krisen”, en rörelse som för branschens talan i syfte att ”rädda jobben och för att säkra branschen som en framtida arbetsplats”.

”När regeringen inför branschspecifika restriktioner, som man gjort med restaurangerna, är det rimligt att man samtidigt inför branschspecifik kompensation”, skrev han och kollegan Niklas Ahlbom på SvD debatt vid årsskiftet.

”Ingen saklig grund” för restriktioner

Han ställer sig fortsatt kritisk till de restriktioner som branschen har fått förhålla sig till det gångna året.

– Jag förstår restriktionerna i den utsträckning att man från politikens håll har behövt ha verktyg. Någonting som säger ”det här är farligt, begränsa er rörlighet, stanna hemma”. Det förstår jag. Men restriktionerna har inte haft någon saklig grund i att smittan har skett på restaurang. I det avseendet är restriktionerna endast ett politiskt verktyg.

– Och det är så oerhört tråkigt att 50 000 personer har blivit arbetslösa på grund av detta. För det hade kunnat undvikas, det är jag övertygad om.

50 000 har blivit av med jobbet

Restaurangbranschens ekonomiska problem har inte undgått någon, så här 15 månader in i pandemin. Färre har gått på krogen, öppettiderna har krympt och antalet bord har blivit färre för att glesa ut i lokalerna.

Utöver de 50 000 som hittills har blivit av med sina jobb, har lika många antingen varslats om uppsägning eller permitterats, enligt siffror från hotell- och restaurangfacket.

Förödande, kallar Tareq Taylor det, och han ser en lång uppförsbacke framför sig.

– Vi har förlorat oerhört många företag, oerhört mycket personal och oerhört mycket kompetens. En uppstart är inte heller enkel längre. Det hade kunnat vara mindre problematiskt om det hade skett inom 3-6 månader från det första tillfället. Men nu så här 1,5 år senare är det absolut inte gjort i en handvändning.

– Det kommer ta många många år innan restauranger i Sverige överlag har återhämtat sig.

Nu har regeringen meddelat nya restriktioner, är det början på vändningen?

– Jag vågar inte gå så långt som att säga så. Det beror på om vaccinationerna fortsätter som vi önskar. Men det här är en nödvändighet för att kunna hantera sommaren och ett kvitto på att vi har tagit restriktionerna på allvar.

– Men jag vågar inte tro att vi är på väg ur detta ännu. Snart, förhoppningsvis.


Missa inte FOMY:s stora aktieskola – lär dig grunderna, smarta tipsen och få expertråden om aktier och börsen. Här hittar du skolan och börjar din egen resa: