Finansvalparna sätter tänderna i Aktie Manager

Publicerad:
Uppdaterad:

• Aktie Manager

Hur insatt måste du egentligen vara för att vinna en aktietävling?

För att undersöka frågan lät vi tre hundvalpar sätta tänderna i Aftonbladets Aktie Manager – och deras mål är att ge finanseliten på pälsen.

– De kommer att vinna, säger hunduppfödaren Veronica Forsberg självsäkert.

I Aktie Manager blandas experter med privatsparare, rena börsnybörjare – och hundvalpar. Eller finansvalpar, som de i den här kontexten kallas.

Tre valpar av rasen engelsk springer spaniel, som just nu bor med hunduppfödaren Veronica Forsberg i Vallentuna norr om Stockholm, har nämligen fått en egen mini-liga i Aftonbladets tävling Aktie Manager.

Kan du slå valparna i deras egen mini-liga i Aktie Manager?
Foto: Jerker Ivarsson
Kan du slå valparna i deras egen mini-liga i Aktie Manager?

Av naturliga orsaker har valparna inte kunnat välja bland samtliga bolag på Stockholmsbörsen. De fick i stället sätta tänderna i sina favoriter bland de 30 bolag som ingår i OMXS30.

Hur kommer det sig då att dessa söta små finansvalpar tassat med i tävlingen? Veronica Forsberg, som är trions talesperson i Aktie Manager, berättar att valparna har ett öga för affärer och är duktiga på att jobba. Och att de nu tänker ge finanseliten på pälsen.

– De är ju intresserade av att välja saker, vilket är deras styrka. Framför allt rasens styrka. Alltså att plocka saker oavsett om det är bollar eller aktier, säger hon.

Foto: Jerker Ivarsson
Valpar och aktier, här representerade av märkta tennisbollar.

Så satte valparna tänderna i aktierna

För att få valparna att välja ut sin portfölj lade vi 30 tennisbollar med namn på de bolag som ingår i OMXS30 i en korg och hällde ut dessa på golvet. Valparna fick sedan nosa sig fram till favoriterna.

Två av valparna visade sig vara mer intresserade i att investera. Den tredje satte sig direkt och bajsade när urvalet drog igång. Men efter det sprang den fram till de andra och ganska snabbt hade vi en portfölj med nio aktier.

Foto: Jerker Ivarsson
Fotografens lins var också intressant.

Vissa aktier var det även en dragkamp om. Andra blev utskällda.

Tror valparna kammar hem segern

Men trots att det stundtals blev lite rörigt är både valparna och Veronica Forsberg nöjda med slutresultatet.

– De är ju valpar, så de tycker ju mer om att leka än att jobba. Men jag tycker att de var riktigt duktiga ändå. De visade sig ha ett stort intresse för aktier.

Tror du att de vinner sin liga?

– Det tror jag säkert. De har jobbat bra i dag. Så det här går nog jättebra, säger hon.

I klippet här ovanför ser du hur det gick till när finansvalparna valde aktier.

FINANSVALPARNAS LIGA

Tror du att du lyckas bräcka dessa tre hundvalpar på börsen, eller är det du som tvingas gå med svansen mellan benen? Gå med i Finansvalparnas liga!

1:a pris: APPLE iPad Air 10.9" (2020) WiFi 64GB Surfplatta - Rymdgrå
Gå in på mini-ligor. Sök på Finansvalparna.

Foto: Jerker Ivarsson
De tre finansvalparna.
Publicerad: