Hotellägaren Puttes tårar: Står helt ensam

Tio år efter första konkursen – nu står hotellet tomt

Publicerad 2020-03-19

Allting står stilla på hotell Hulingen i Hultsfred.
Gästerna räknas till noll, intäkterna är minimala.
Det enda som finns kvar är kostnaderna.
– Man gråter ena sekunden och skrattar i nästa, säger ägaren Putte Svensson Sahlin.

För tio år sedan fick Putte Svensson Sahlin, 54, se sitt livsverk Hultsfredsfestivalen gå i konkurs. 30 år efter att det första fröet såddes fanns det som en gång var Sveriges största festival inte längre.

Han tog då över musikhotellet Hulingen tillsammans med sin fru. Några års hårt slit senare började de äntligen bli lönsamma.

Det var före corona.

– För vår del tog det sex år från det att vi tog över hotellet till att komma på grön kvist och känna att vi har pengar så vi klarar oss, säger han.

Tre gäster på en vecka

Normalt sett går de back ungefär 800 000 kronor under lågsäsongen, februari till maj. Pengar som de har kunnat täppa igen med hjälp av starka sommarmånader.

Nu, med coronautbrottet, kommer gapet bli för stort. Ingen bokar längre. Nästa vecka har de endast tre gäster.

– Alla de pengarna kommer att försvinna åt helvete. När vi kommer in i februari nästa år och vi ligger 400 000 back, då har vi inga pengar.

Gästerna ringer om varandra för att boka av sina hotellnätter eller konsertbiljetter.

– Man hinner inte med det samtidigt som man ska hålla igång allting annat. I dag har vi tre sjuka, det är jag och min fru som ska sköta tre jobb samtidigt. Det kommer en dag när hjärtat stannar...

”Står helt ensam”

Han känner igen känslan från när Hultsfredsfestivalen gick omkull.

– Man står helt ensam. När det går bra kommer alla med blommor och paket, men när det går dåligt ser alla om sitt hus. Ingen som kom med blommor när det gick bra har hört av sig nu.

Putte Svensson Sahlin såg sin Hultsfredsfestival gå omkull. Nu kan hotellet han driver gå samma öde till mötes.

Alla pengar de förlorar nu, varje tom hotellnatt och varje öl som inte säljs, kommer aldrig komma igen.

– Det kommer inte bli fyra fredagar i veckan när det här är över. Vi kan inte sälja dubbelt sen bara för att vi säljer dåligt nu. Det är som när stormen Gudrun drog fram, alla de träden som låg där och ruttnade kunde man aldrig sälja. Det tar 30 år att odla nya träd och få in nya pengar på den marken.

Kritiserar krispaketet

Av den anledningen menar Putte Svensson Sahlin att Riksbankens och regeringens krispaket inte kommer att hjälpa småföretagare som honom.

– Det måste in pengar i företagen som påverkar resultatet. I stället för att permittera folk borde de låta folk jobba och i stället ta bort skatter, sociala avgifter, arbetsgivaravgifter och sånt.

– Jag och min fru kan inte permitteras, och vi kan inte ta något lån som Riksbanken erbjuder, för vi vet inte om vi kommer kunna betala tillbaka. Jag vet inte hur det här ska gå till.

Pengarna de har från förra sommaren gör att de klarar sig från omedelbar konkurs.

– Vi klarar oss ett tag till, men inte nästa år. Blir det inte en normal sommar är det helt kört. Då är frågan om jag ska sätta det i konkurs nu eller efter sommaren. När är det bäst läge?

 

PODD Corona – det kan vi lära från tidigare pandemier

I dagens Aftonbladet Daily reder vi ut huruvida länder agerar olika - och i så fall varför. Gäst är Emma Frans.

 
Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på PLAY-knappen