Banker öppnar för amorteringsfritt

Av: Gustaf Larsson , TT

Publicerad:
Uppdaterad:

Flera banker öppnar nu för att ge amorteringsfria lån i större utsträckning.

Finansinspektionen hejar på.

– För både företag och privatpersoner kan banken ge amorteringsbefrielse på lån under 6 månader, säger Swedbanks presschef Unni Jerndal.

Risken för en kraftigt ökad arbetslöshet är uppenbar i coronakrisens spår, något som lär sätta många låntagare i knipa.

I fredags meddelade Nordea att banken kommer att erbjuda låntagare, såväl privatkunder som mindre företagskunder, amorteringsfritt i upp till sex månader om det finns skäl kopplade till coronakrisen för det.

Danske Bank meddelade ett liknande besked i måndags och nu hänger fler på.

– Vi tittar på den typen av verktyg, vi har inte satt ner foten helt och hållet ännu, säger SEB:s presschef Frank Hojem.

FI uppmanar bankerna

Finansinspektionen uppmuntrar bankerna att frångå amorteringsplikten som finns i regelverket.

"Det extraordinära läget motiverar att bankerna är generösa i sin tillämpning av att medge undantaget", skriver FI:s generaldirektör Erik Thedéen i en kommentar.

Statliga banken SBAB pekar på att den möjligheten redan finns, vid längre sjukdom eller arbetslöshet.

– Och vi har möjlighet att hantera det om det här ökar i antal, säger SBAB:s presschef Erik Wennergren.

Upp till ett år

Undantaget från amorteringar ska ske enligt en uppgörelse mellan banken och den berörda låntagaren. Det kan enligt FI röra sig om undantag på tre till tolv månader, med möjlighet till förlängning.

Bankerna meddelar att kunderna kan höra av sig om man hamnar i knipa. På SEB tror man att det kommer att dröja. Än så länge är läget inte akut, arbetslösheten ökar med viss eftersläpning.

Swedbank säger till Aftonbladet att de står beredda att ge amorteringsbefrielse under sex månader till privatpersoner och företag.

– Vår inställning är att hjälpa våra kunder att överbrygga temporära problem och vi för dialogen individuellt med varje enskild kund. För företag kan det handla om likviditet o likviditetsbefrämjande åtgärder, säger Swedbanks presschef Unni Jerndal.

– När vi hade torka i Sverige då hjälpte vi lantbrukarna. I samband med skogsbränderna hjälpte vi skogsägarna. Vi har samma förhållningssätt nu.

FI-chefen Erik Thedéen vill att bankerna är generösa med undantag från amorteringskrav när låntagare drabbas av inkomstbortfall kopplat till coronaviruset. Arkivbild.
Foto: Pontus Lundahl/TT
FI-chefen Erik Thedéen vill att bankerna är generösa med undantag från amorteringskrav när låntagare drabbas av inkomstbortfall kopplat till coronaviruset. Arkivbild.
Publicerad:

LÄS VIDARE