Skakig vår är att vänta efter börsfallet

Expert: Tre frågetecken som måste rätas ut

Publicerad 2022-01-25

Börsen är på dekis.

Efter gårdagens ras på 4,5 procent väntar en fortsatt skakig vår, enligt sparexperten Joakim Bornold.

– Det finns frågetecken som måste redas ut, säger han.

Måndagen var den värsta dagen på Stockholmsbörsen sedan den 11 juni 2020.

Allting lyste illrött. Minus 4,5 procent stängde börsens breda index på. Storbolagslistan, OMXS30, föll med 3,9 procent.

Även om starten på tisdagshandeln var desto muntrare, varnar experter för fortsatta svängningar.

– Det mest sannolika är att det kommer att vara en ganska svajig vår. Det finns en hel del frågetecken som måste rätas ut, säger Joakim Bornold, sparekonom på Söderberg & Partners.

Tre faktorer spär på oron

Egentligen är det tre faktorer som oroar marknaden, enligt Bornold:

  • Konjunkturen: Fortsätter den att vara lika stark som 2021?
  • Inflationen: Har den kommit för att stanna eller är den på väg tillbaka igen?
  • Geopolitisk oro: Kommer det att bli krig?

– De tre frågorna måste få ett svar, och innan de får det kommer det att vara turbulent. Därmed sagt behöver inte det betyda att börsen ska gå ner så väldigt mycket mer, men fortsatt väldigt svängigt är sannolikt, säger han.

Sparekonomen Joakim Bornold.

På onsdagskvällen kommer vi att få svar på ett annat frågetecken: Hur kommer den amerikanska centralbanken, Fed, att agera med räntan?

– Marknaden vill ha klarhet. När börsen hoppar fram och tillbaka är det en mardröm för chefen på Fed som ska gå ut och försöka säga någonting bra som lugnar marknaden, och samtidigt förändra den. Jag är glad att jag inte är i hans (Fed-chefen Jerome Powells) skor.

”Väldigt bisarrt”

Det många bedömare är överrens om är åtminstone att räntan kommer att höjas och att stödpaketen på sikt kommer att försvinna. Men när, är frågan som marknaden nu ställer sig.

– Allt handlar om i vilken takt. Där kommer alla försöka att hitta nyanser i Powells ordval och tonalitet, vilket gör det väldigt bisarrt. Marknaden kanske tror på en snabbare räntehöjning än vad Fed har signalerat, och därför blir det viktigt vad han säger.

Börsen störtade i går måndag, men startade svagt uppåt på tisdagen.

Du säger att stödpaket kommer att försvinna, är börsfallet vi ser nu en konsekvens av en dopad börs?

– Båda ja och nej. Det har varit en sedelpress, ja, och i och med stödköp av obligationer har man pressat ner räntorna vilket har gjort börsen mer intressant.

– Men återgången borde gå bra ändå, för konjunkturen är stark och bolagen har visat sig vara väldigt slagtåliga och tjänar fortsatt bra med pengar. Så börsen klarar nog det, även om man kan kalla den dopad så tror jag att många klarar av det.

”Börsen är på rimliga nivåer”

Det man ska kolla på, fortsätter Joakim Bornold, är värderingen på bolagen och börsen i stort.

– Historiskt är inte den jättehög vilken den borde ha varit om den var dopad. Den är snarare på rimliga nivåer.

”Det kommer att vara en ganska svajig vår”, tror Joakim Bornold som ändå vill lugna småsparare.

För att lugna ner stämningen ytterligare säger Bornold att det är helt naturligt att börsen är med om sättningar likt den vi ser nu.

– Minus 10-15 procent har vi nästan varje år. Förra året hade vi minus 10 procent i september, men det har alla glömt bort för det gick så oerhört fort tillbaka och förbi. Men från toppen till botten var det 10 procent.

– Nu kom den här ovanligt tidigt, det är sällan en sådan här nedgång sker i januari. Men visst, ungefär varje år ser vi en liknande situation.

Och den klassiska frågan, vad är ditt råd till småsparare?

– Det är en otroligt tråkig och klyschig sägning om att man ska sitta still i båten. Men det stämmer ju. Sparandet ska tåla det här, det är ingenting man ska agera på. Det här är ingenting mot när det blåser på riktigt på börsen. Då är det så här: när ekonomin samtidigt är stark och bolagens vinster är bra är åtminstone inte jag så orolig i alla fall. 

Min ekonomi

Prenumerera på Cervenkas Nyhetsbrev

Spaningar om den turbulenta ekonomi vi lever i nu