Beslut i dag – finanscenter till Stockholm

Jesper Karlsson/TT

Publicerad 2021-01-28

Finansmarknadsminister Per Bolund (MP) är nöjd över beskedet att ett innovationscenter för finansiell teknologi öppnas i Stockholm. Arkivbild.

Ett internationellt innovationscenter för finansiell teknologi ska öppnas i Stockholm. I dag tar regeringen beslut om ett värdlandsavtal.

– Det här sätter Sverige på världskartan på den globala marknaden, säger finansmarknadsminister Per Bolund (MP) till TT.

När samarbetsorganet Bank for international settlements (BIS) inom kort öppnar sju nya innovationscenter för finansiell teknologi (så kallad fintech) världen över hamnar ett av dem i Sverige. Närmare bestämt i huvudstaden.

– De andra ligger i London, Hongkong, Paris, Basel, alltså de stora finanscentrumen i världen. Så att Stockholm får ett är verkligen remarkabelt. Det är ett kvitto på att vi ligger i framkant, säger Per Bolund.

Han beskriver BIS – inom vilken olika länders centralbanker samarbetar – som en central aktör för den globala finansmarknaden.

– De vill hålla sig ajour med teknikutvecklingen och öppnar dessa innovationscenter för att hitta nya lösningar på området.

Sverige sticker ut

Att BIS har valt Stockholm som en av platserna för den här utvecklingssatsningen beror enligt Bolund på Sveriges framgångsrika ekonomiska digitalisering.

– Vi ligger först i den våg som nu sveper över resten av världen. Användningen av kontanter minskar i en rasande takt i Sverige. Nya tjänster som andra länder är väldigt intresserade av utvecklas här, säger han och fortsätter:

– Det gäller allt från mobilt bank-id till Swish och andra fintech-lösningar som underlättar vardagen och ser till att vår ekonomi fungerar bättre.

"Möjlighet att påverka"

Centret kommer att innebära en tydligare ingång till resten av världen och till de stora aktörerna på finansmarknaden. En marknad som påverkas mycket av EU, G20 och andra internationella storskaliga aktörer, betonar Bolund.

– Sverige är i normala fall en liten spelare. Men med ett sådant här kontor har vi möjlighet att påverka den globala utvecklingen.

Satsningen är ett samarbete mellan Riksbanken och BIS – de kommer också att dela på kostnaden. Bolund uppskattar budgeten till omkring 30 miljoner kronor per år de närmaste fem åren.

– De kommer självklart att ha täta kontakter och enkla ingångar till både Finansinspektionen och Riksgäldskontoret, understryker han.

Kontoret ska i huvudsak bemannas av personal som representerar BIS. Men också av svenska och nordiska experter som ska hjälpa till att analysera finansmarknaderna i Norden.

Stärker positionen

Hittills har London varit det dominerande finanscentrumet i Europa, men efter Storbritanniens utträde ur EU har andra delar av den europeiska kontinenten stärkt sina positioner. Inte minst Stockholm.

– När det gäller nya framåtriktade tekniker på finansmarknaden har Stockholm en stark position globalt sett. Det är ingen tvekan om att det är därför BIS väljer att lägga ett av sina kontor här, säger Bolund och påpekar att flera brittiska aktörer visar ett stort intresse för den svenska marknaden.

Framöver kommer Stockholm att vara ett nav för informationsspridning, både i Sverige men också globalt, enligt Bolund.

– Nyheter härifrån kommer att uppmärksammas på ett annat sätt än tidigare.

Följ ämnen i artikeln