De lämnade stan för lantlivet på egen gård på Österlen

Familjen Frank sa upp sig från jobb och sålde huset

Publicerad 2021-04-30

GREVLUNDA. De sålde sitt hus, sa upp sig från sina jobb och flyttade från Sollentuna till en liten by på skånska Österlen.

– Se möjligheter. Man lever inte för att jobba, det kan inte vara hela ens liv, säger Nina Frank, 37.

Familjen Frank har lämnat Stockholm för Österlen. De ångrar sig inte det minsta.

I den kuperade hagen med stengärdesgårdar går gårdens ulliga gräsklippare. Mona, Gammeltackan, Lilla hjärtat och Pyramidhoppis räddades undan avlivning från en granne i byn.

Gården, som tidigare var en plantskola, ligger vid den glest trafikerade landsvägen och består av boningshus, två jättelika växthus, garage, stall och butik.

Familjen Frank tog över gården i somras, då hade den stått tom i ett par år. Nu smider de planer inför framtiden, den som väntar när den mesta renoveringen är gjord.

”Vi vill göra övernattningslägenheter”

I Sollentuna jobbade Magnus Frank, 41, som arbetsförmedlare. Sedan ett par veckor har han ett nytt jobb som jobbcoach i Tomelilla. Hustrun Nina, som jobbade som projektledare på en mediebyrå i Stockholm, är i färd med att starta företag, drömmen är att kunna driva en gårdsbutik, kanske i kombination med någon typ av bed & breakfast.

– Vi vill göra övernattningslägenheter i det gamla stallet. Här blir det odlingsmark, säger Nina och pekar ut över ägorna som är på två hektar.

De har redan etablerat sig i byn, genom pelargon- och krukloppisar lärde de känna flera av byborna och nu är Magnus med i byalaget. Lilla Lou, sex år, har hittat nya vänner på förskolan i grannbyn Sankt Olof.

– Det är helt magiskt här, säger Nina Frank.

Gården hade stått tom i ett par år innan familjen tog över i somras.

Höns kommer inom kort

Förutom den lilla familjen och fåren, bor här också Lous skygga kanin Piggelin, huskatterna Möja och Elsie som ska hålla mössen borta och staffordshire bullterriern Bea som ännu inte uppskattar att hon inte längre har huvudrollen som familjens kelgris.

Så småningom, när faran för fågelinfluensa är över, kommer också några höns att flytta in.

Renoveringen har tagit tid. En tidigare ägare var storrökare och lukten bet sig fast. Magnus och Nina rev ut allt och har också gjort det mesta jobbet själva för att spara pengar. Materialet har de hittat på Blocket och Marketplace.

– Det enda som inte är bytt är fasaden. Vi bodde i butiken på 30 kvadrat, duschade i växthuset och gick på toa uppe i huset.

Tanken är att familjen ska starta en egen gårdsbutik.

Ska starta butik

I ett av växthusen ska familjen driva upp grönsaker som de vill sälja i sin framtida gårdsbutik.

– Vi har sått mycket tomater och gurka. Vi vill också odla aubergine och paprika. Sedan ska vi sätta potatis och så morötter, majs och bönor, säger Magnus.

– Vi ville odla mer och ha större ytor. Det hade vi inte med vår hårda budget möjlighet till där vi bodde, säger Nina.

För att kunna ändra sin livsstil började de leta efter ett alternativt boende för drygt ett år sedan. De gjorde upp en plan, det skulle vara en gård i ett kulturlandskap, den skulle ligga nära vatten, det skulle finnas möjlighet att bedriva verksamhet av något slag och man skulle kunna åka tåg dit.

– Vi ville få mer tid för varandra, familjen och våra intressen – och inte bara jobba, pendla, äta och sova. Vi bestämde oss för en två-tre-timmars radie runt Stockholm, säger Nina.

”Bubblan här är lugnare, mer avslappnad”, säger Magnus Frank.

”Man kan inte anpassa livet efter alla andra”

De kollade ”200 000 hus” på Blocket som låg i Östergötland och Hälsingland, men priserna drog iväg utom räckhåll. Till slut vände de blicken söderut, mot Österlen, sex och en halv timme från Stockholm. Här hade de tillbringat tio dagar, i två omgångar.

– Till slut var man rätt orädd att flytta någonstans, man hade gjort det i tanken redan, säger Magnus.

– Ska man anpassa sig efter sin familj eller de man känner, för några dagar om året? Eller ska man göra det som man mår bra av, varje dag? Man kan ju inte anpassa livet efter alla andra, säger Nina.

Vad är det bästa med flytten?

– Att vi har mer frihet. Bubblan här är lugnare, mer avslappnad, säger Magnus.

– Häromdagen tänkte jag på det, att jag inte har behövt ha noice reduction på hörlurarna. Sedan är man ju heller inte stressad längre. Du kan stå i kön på Ica – och det är helt okej. Det här är rehab, säger Nina.

 

Magnus och Ninas bästa tips

  • Planera, hur vill du bo?
  • Gör en budget.
  • Gör det du drömmer om – vänta inte tills du blir pensionär.
  • Släpp prestigen och se möjligheterna.
  • Väx i ditt intresse istället för i din karriär.
  • Lär dig renovera via nätet och spar pengar.
  • Kom ihåg: Våga! Det värsta som kan hända är att du tvingas sälja och flytta tillbaka hem igen.