Kommersiell text (läs mer här)

Sparekonomen: Så kan du sänka dina elkostnader

Kommersiell text, innehåller annonslänkar

I takt med att elpriserna stiger är det en bra idé att se över sitt el-avtal.
Compricers sparekonom Christina Sahlberg ger sina bästa tips för hur du kan sänka dina elkostnader – och spara pengar.
– Sitt inte kvar på det avtal du alltid haft eller där du har nätavgiften, då kanske du betalar alldeles för mycket.

Elpriserna ligger uppe på rekordnivåer vilket gett många en anledning till att se över sina elavtal. Med hjälp av rätt elavtal kan du som kund spara hundralappar. Just nu är det många som väljer att binda sina elavtal till ett fast pris och slippa dyra överraskningar.

Att hålla koll på elpriset är inte enbart en viktig fråga för konsumenterna, utan även för elbolagen själva, flera bolag har sedan i höst slutat att erbjuda kunder möjligheten att binda sina elavtal.

– Det är så höga priser nu att man inte vet vilka priser man ska sätta på de fasta avtalen, säger Christina Sahlberg.

Christina Sahlberg, sparekonom Compricer

Se till att du har rätt elavtal

Huruvida det är just fast eller rörligt elpris som faktiskt är bäst för konsumenter just nu är svårt att svara på, menar Christina Sahlberg. Elpriset är beroende på många omvärldsfaktorer som väder, utbudsbegränsningar av fossil energi och så klart efterfrågan.

– Är man orolig och har stor förbrukning ska man binda och framförallt se till sig själv med vad man är bekväm med, säger Christina Sahlberg.

För att minska sina elkostnader finns det massor du kan göra själv. Att gå igenom den egna elförbrukningen och undersöka vad för slags elavtal du betalar för är en enkel första åtgärd.

– Orkar du inte göra något annat, ta reda på och kolla så att du inte har ett anvisningsavtal. Det är det avtal man blir anvisad till av ditt nätbolag om du inte väljer elbolag själv när du flyttar. Vissa avtal kan vara upp till 70 procent dyrare, säger Christina Sahlberg.

Jämför el-priser

Att byta elavtal till ett annat bolag kan också innebära till ett klirr i kassan genom sparade utgifter. Sparekonomen Christina Sahlbergs tips är att jämföra elbolagens priser och avtalsutbud.

– Man ska inte säga ja till första bästa som knackar på, ett elbolag kan vara billigt för din granne men inte för dig. Där är det smart att använda tjänster som Elskling, Compricer eller Konsumenterna där alla elbolag finns listade, man får reda på vad som är billigt och man får reda på totalkostnader med skatter och andra avgifter. Att googla runt och kolla och jämföra själv tar en hiskelig tid. Men via dem kan man jämföra bundet mot rörligt, hur mycket det kostar att binda elpriset, säger hon.

Styr din egen elförbrukning

Att dessutom kolla igenom vilka olika typer av avtal som elbolagen erbjuder kan också vara ett sätt att själv påverka sina elkostnader. Många elbolag erbjuder i dag timavtal eller effektavtal där kunden själv kan styra sin elförbrukning och anpassa sina vanor till den tid på dygnet som priset är lägre. Men där är det viktigt att gå igenom hur elbolaget debiterar elförbrukningen.

– Fler och fler bolag använder effektavtal, om du använder mycket effekt under de tider när elen är billig får du ett billigare pris, sen finns det bolag som tar ut effekten utifrån den timme man använder som mest el. Om du har timavtal, kolla hur ditt elbolag gör och se till att det gör så bra som möjligt utifrån det avtalet, säger Christina Sahlberg.

Publisert:

Aftonbladet

/

Min ekonomi

/

Kommersiell text (läs mer här)

LÄS VIDARE

Så blir du en elprisvinnare 2022

OM AFTONBLADET

Tipsa oss: SMS 71 000. Mejl: tipsa@aftonbladet.se
Tjänstgörande redaktör: Ellinor Brenning, Frida Westergård, Rebecka Rakell
Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
Stf ,ansvarig utgivare: Martin Schori
Redaktionschef: Karin Schmidt
Support: Kontakta kundtjänst
AnvändarvillkorPersonuppgiftspolicyCookiepolicyRapportera fel Nyhetsbrev

OM AFTONBLADET