Finska strejker fortsätter drabba svenskar

Reporter: TT

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 2 | Foto: Fredrik Sandberg/TT
Färjetrafiken mellan Finland och Sverige drabbas hårt av den utvidgade finländska postkonflikten. Arkivbild.

De postanställdas fackförening Pau i Finland har inlett en utvidgad strejk.

Flera finländska fackförbund har gått ut i omfattande sympatistrejker som ett led i postkonflikten – vilket också fortsätter att drabba många svenskar.

– Vi väntar ju ivrigt på att se någon lösning på den här konflikten, men har inte gjort det ännu, säger Eleonora Hansi, informationschef på Viking Line Skandinavien, till TT på måndagskvällen.

Totalt 10 000 postanställda som arbetar med utdelning, posthantering, transport, försäljning och som tjänstemän strejkar från måndag morgon i Finland, rapporterar Hufvudstadsbladet. Bland de sympatistrejkande facken finns livsmedelsfacket SEL, Elektrikerförbundet och luftfartsunionen IAU.

Även sjömansfacket strejkar. Det påverkar bland annat färjetrafiken, vilket även drabbar svenska resenärer. Passagerarfärjor och fraktfartyg under finsk flagg stannade i hamn från klockan 6.00 på måndagsmorgonen – och kommer att göra det även på tisdagen om parterna i konflikten inte enas.

– Vi har inte fått några uppgifter om att strejken är tidsbegränsad, säger Hansi.

Inga starka reaktioner

För Viking Lines del berörs linjerna Stockholm–Åbo, Kapellskär–Mariehamn och Stockholm–Helsingfors med totalt drygt tio inställda avgångar från sen eftermiddag på måndagen till sen kväll på tisdagen.

Enligt Eleonora Hansi är beläggningen lägre i början av veckan och totalt påverkas några tusen passagerare per dygn av strejken, varav några hundra är svenskar.

Passagerarna kontaktas och kan enligt Viking Line välja att av- eller omboka sina resor utan kostnad.

– Jag har inte fått några rapporter om väldigt starka reaktioner från passagerare, och vi kan ju tyvärr inte påverka det här, säger Hansi.

Även Tallink Siljas Baltic Princess på linjen Stockholm–Åbo och Silja Serenade på rutten Stockholm–Helsingfors påverkas med minst tre inställda avgångar under måndag kväll och på tisdagen, om parterna inte enas före tisdagen.

Passagerarna kommer att kontaktas.

Inställda flygningar

Finnair ställde in cirka 300 av 377 flygningar på måndagen, vilket drabbade cirka 20 300 passagerare. Bland de inställda flygningarna fanns de till och från de svenska flygplatserna Arlanda, Bromma, Umeå och Landvetter.

Ännu har det statliga svenska flygplatsbolaget Swedavia inga uppgifter om att problemen fortsätter även på tisdagen.

– Den information vi har är att trafiken går som normalt i morgon, säger Lovisa Ernestam på Swedavias pressjour till TT på måndagskvällen.

Konflikten mellan Pau och arbetsgivarna i Posti har pågått sedan mitten av november och huvudfrågan är arbetstiden. Den utvidgade poststrejken och sympatistrejkerna tillkom sedan förhandlingar strandat på söndagskvällen.

Poststrejken pågår till 22 december om ingen uppgörelse nås innan dess, skriver Hufvudstadsbladet.

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN