Lånen ökar och sparandet sjunker

Av: Stefan Hesserud Persson

Publicerad:
Uppdaterad:
Vi fortsätter låna alltmer pengar.
Foto: Johnér
Vi fortsätter låna alltmer pengar.

Hushållen fortsätter att låna pengar i hög takt för att köpa bostäder.

Under årets tre första månader köpte vi bostadsrätter för 13 miljarder kronor, visar SCB:s sparbarometer.

Under årets första kvartal ökade hushållens lån med 6,8 procent, vilket är i nivå med sista kvartalet 2017. Det visar SCB:s senaste sparbarometer.

Totalt sitter nu de svenska hushållen med lån på totalt 3 784 miljarder kronor. Det motsvarar 86 procent av Sveriges BNP.

Amorteringskravet på nya bolån, som infördes 1 juni 2016, har haft viss effekt på lånens storlek. Trots det köpte vi bostadsrättsandelar för 13 miljarder kronor under årets tre första månader, vilket är den högsta siffran för ett första kvartal sedan SCB började mäta hushållens lån. Förklaringen är främst den höga nyproduktionen av bostäder.

Mindre pengar på bankkontot

Samtidigt fortsätter vi att sätta in något mindre pengar på bankkonton – totalt 8 miljarder kronor under det första kvartalet. Och mängden kontanter i omlopp minskar kraftigt. Under de senaset två åren har hushållens innehav av mynt och sedlar minskat med över en fjärdedel.

Det totala finansiella sparandet för hushållen går också ner till totalt 57 miljarder kronor. Snittet för de fyra senaste årens första kvartal var 72 miljarder kronor.

Publicerad: