Akut vedbrist – tomma lager redan i augusti

Experten orolig: Viktig faktor för energibalansen

Publicerad 2022-08-19

Den rekorddyra elen har fått fler att vilja elda i kaminen.

Så pass mycket att årets vedlager redan är slut på många håll.

– Det är lite skrämmande, säger producenten Kristofer Björklund.

”Tyvärr har vi slutsålt på ved. Om du skickar ett mail till oss med rubrik ’Ved nästa år’ så kan vi meddela dig när det går bra att beställa inför nästa vedsäsong.”

Det är mitten av augusti, 27 grader i den klibbiga luften och det automatiserade sms:et från den uppländska vedproducenten Årby rusthåll, vittnar om den rådande situationen just nu: Veden är på många håll redan slut.

– Det här är extremt, konstaterar Anna Sverredal som driver gården.

Ett vanligt år brukar veden från Årby rusthåll räcka hela vintern och en bra bit in på våren. Förra året tog det slut rekordfort, redan i december.

I år togs den sista beställningen den 5 augusti.

– Det är lite stressigt med alla som hör av sig och vill beställa. Vi har gjort en kölista ifall det blir över någonting, det är svårt att veta exakt hur mycket man har innan vi har skickat ut allt till kunderna.

Anna Sverredal på Årby Rusthåll.

”Det är vedbrist på riktigt”

Den massiva efterfrågan förklaras av de skyhöga elpriserna, som gång på gång har nått nya toppar sedan i vintras. Det har fått fler att vilja brassa på i sina kaminer.

För det är inte bara Anna Sverredal som har sålt slut på klabbarna. På andrahandsmarknaden märks ett tydligt ökat intresse, Blocket säger i ett pressmeddelande att sökningar efter ved ökat med 71 procent de första två veckorna i augusti, jämfört med året innan.

Och på Gölingstorps marknad i Nittorp, som Kristofer Björklund driver, har de i år producerat 600 kubikmeter ved. Allt är slut.

– Det ringer från alla håll, alla vill ha tag på ved men det finns ingen ved att få tag på. Det är vedbrist på riktigt, säger han och fortsätter:

– I vintras kom en från Norge och lastade både bilen och släpet knökfullt och körde till Kristiansand. Där var det också vedbrist, så det är lite skrämmande.

Kristofer Björklund driver Gölingstorps marknad i Nittorp och har helt sålt slut på sin ved.

Till nästa år planerar han att skala upp produktionen till 800 kubikmeter.

– Det hade jag sålt alltihop redan nu, det hade inte varit några problem alls.

Experten: Viktig faktor för energibalansen

Runt 1 miljon hushåll använder veduppvärmning i någon form, enligt Johan Freij, ansvarig för Skog & lantbruk på Danske Bank. I den siffran ingår såväl brasved som pellets.

– Brasved är förhållandevis stort. Ungefär 5 miljoner kubikmeter brasved används varje år, det är 5 procent av hela vår avverkning.

Det är, som Johan Freij uttrycker det, ”väldigt mycket”. Och utöver brist på mys framför brasan och risken för högre elräkningar, för vedbristen också med sig än allvarligare konsekvenser: Energibalansen kan rubbas.

– Det är extremt viktigt för energibalansen i Sverige eftersom att det kapar eltopparna. Det är inte lika många som bara eldar med ved, utan när det blir kallt och elen dyr använder många det som ett komplement.

– Just när det är som mest brist på el gör det här väldigt stor nytta för den svenska energibalansen. Ved är en väldigt viktig faktor utifrån det perspektivet. 

Johan Freij, skogsexpert på Danske Bank.

Ska försöka utöka – men ”besvärligt”

Samtidigt är det inte bara springa ut i skogen och hugga mer. Hur gärna Anna Sverredal från Årby rusthåll än hade velat skala upp sin produktion redan i år, är det inte så enkelt.

– Den ved vi har producerat i år har vi gjort av timret som vi beställde hem förra hösten. Då visste vi inte att veden skulle ta slut redan i december förra året.

Dessutom är det lång torktid, vilket vanligtvis sker under sommaren. Till nästa säsong ska de försöka att producera mer än i år, men det finns ett krux där också.

– Om fler ska utöka sin produktion så krävs det att det fälls mer timmer och då måste det finnas skogsägare som har avverkningsmogen skog. Det är inte så att man kan öka produktionen bara för att efterfrågan höjs, det är lite besvärligare än så.

Följ ämnen i artikeln