Skatteparadisen allt färre på EU-lista

Av: 

TT

Finansminister Magdalena Andersson (S). Arkivfoto.
Finansminister Magdalena Andersson (S). Arkivfoto.

EU

Världens skatteparadis blir allt färre – åtminstone enligt EU.

Ytterligare två länder försvinner nu från svarta listan, samtidigt som Schweiz ramlar ut från den grå.

Marshallöarna och Förenade Arabemiraten tillhör nu inte längre de länder som EU anser vara icke samarbetsvilliga i skattefrågor.

– Det är ju det som är så bra nu. Den fungerar ju verkligen som den påtryckningsmekanism som det var meningen att det skulle fungera som. Nu ska vi se till att man verkligen genomför de åtagandena – annars ska man upp på listan igen, säger finansminister Magdalena Andersson (S) efter torsdagens EU-möte i Luxemburg.

På EU:s svarta lista hamnar de länder och jurisdiktioner som inte uppfyller allehanda internationella krav på öppenhet, rättvis beskattning och informationsutbyte. Listan har flitigt kritiserats för att vara för kort.

Kritik från Oxfam

Antifattigdomsorganisation Oxfam ogillar samtidigt att Schweiz och Mauritius – tillsammans med Albanien, Costa Rica och Serbien – plockas bort från EU:s grå lista, som innehåller länder som lovat eller är på väg att uppfylla EU-kraven.

"I dag har EU rentvått två av världens mest skadliga skatteparadis. Trots reformer nyligen kommer båda länderna att fortsätta erbjuda fördelaktiga avtal till företag som vill undvika skatt", fräser Oxfams Chiara Putaturo i ett uttalande.

Ännu en lista

EU:s finansministrar arbetar även med att enas om vilka länder som ska svartlistas för att inte göra tillräckligt mot penningtvätt. Ett förslag i våras väckte stor uppmärksamhet när EU-kommissionen bland annat föreslog att Saudiarabien borde ingå – trots skarpa protester från de styrande i Riyadh.

Sedan dess har dock förslaget arbetats om, för att tydligare ange vad som krävs för att bli svartlistad.

– Det viktiga är att vi sätter upp kriterier som vi tycker är rimliga. Sedan får vi se vilka länder som hamnar innanför eller utanför, säger Magdalena Andersson i Luxemburg.

Fakta: EU:s svarta lista

EU:s "svarta lista" över länder och jurisdiktioner som inte anses samarbetsvilliga i skattefrågor sattes upp i december 2017. Efter att inledningsvis ha bestått av 17 områden har listan både ökats och minskats under de regelbundna uppdateringar som görs.

För närvarande finns nio områden kvar:

* Oceanien (4): Amerikanska Samoa, Fiji, Samoa och Vanuatu.

* Asien (2): Guam och Oman.

* Nordamerika (3): Belize, Trinidad och Tobago och Amerikanska Jungfruöarna.

Därutöver finns även en grå lista för de länder och områden som håller på att genomföra utlovade förändringar vad gäller exempelvis öppenhet och informationsutbyte på skatteområdet.

ANNONS

Få bättre sparränta när inflationen stiger! Byt sparkonto med högre ränta helt gratis!

Extern länk från Compricer

Jämför nu

Publisert:

LÄS VIDARE

Här är pengarna som du har rätt till när du jobbar hemifrån

ÄMNEN I ARTIKELN

EU

Skattepolitik

Förenade arabemiraten

Marshallöarna

Luxemburg

Schweiz

Saudiarabien