Christer tvingades rädda företaget med sina sparpengar

Många tvekar fortfarande att boka resor på grund av corona

Publicerad 2020-09-04

Intäkterna är borta, men kostnaderna finns kvar.

Christer Kullberg, 76, har fått ta av sina sparpengar för att rädda reseföretaget som han drivit i 30 år.

– Regeringen måste agera nu, annars kommer många bolag gå i konkurs.

Det har blivit eftermiddag i den idylliska fiskebyn Mae Phim, som ligger ungefär tre timmars bilfärd sydost om huvudstaden Bangkok. Christer Kullberg har precis avslutat den dagliga fikastunden. Samvaron har blivit central i tomheten som följt i coronavirusets spår.

– Vi är några svenskar och engelsmän som träffas och peppar varandra. Man måste hålla modet uppe, säger han.

Christer Kullberg har drivit reseföretag i 30 år.

Christer grundade sitt resebolag 1990. Han tillbringar fem månader om året i Thailand, där han tar emot små grupper av upptäcktslystna seniorer. Resterande tid är 76-åringen baserad i Kristianstad. Därifrån anordnar han resor till destinationer som Skagen, Island, Färöarna och Svalbard.

Men nu står allt stilla.

– Jag har noll verksamhet och det är noll bokningar som kommer. Jag har väldigt mycket kontakt med mina kunder och försöker ordna med ombokningar, men det är svårt eftersom läget fortfarande är så ovisst.

Har 48 000 i kassan

Christer har betalat tillbaka ungefär en miljon till kunder vars resor ställts in. För att hålla företaget flytande har han tvingats gå in med egna sparpengar.

– Jag har väl fört över ungefär 600 000 kronor av mitt eget kapital. Nu har jag runt 48 000 i kassan. Det är inte mycket om man ser till att bolaget normalt omsätter 14–15 miljoner per år.

Christer är ensam anställd i bolaget. Men nedgången drabbar ett stort antal människor.

– Jag samarbetar med lokala guider på många olika ställen. Men nu har jag ju inga uppdrag åt dem. Det är tufft, för de saknar helt skyddsnät.

”Många bolag kommer gå omkull”

Utrikesdepartementet har lyft reserestriktionerna till en del av de länder som ingår i Christer Kullbergs katalog. Men för destinationer utanför Europa är det fortfarande stopp. Dessutom domineras hans kundkrets av 70-plussare, vilket försvårar läget ytterligare.

– Om man reser ska man känna glädje. Jag vill inte åka iväg med människor som är oroliga.

Regeringen införde i våras ett omställningsstöd för att hjälpa företag som drabbats hårt av coronapandemin. Men Christer skickade aldrig in någon ansökan.

– Det gällde omsättningstapp i mars och april. Mars var en ganska bra månad, men april var katastrof. Sammantaget uppfyllde jag dock inte kraven.

– Regeringen måste förlänga stödet så att vi egenföretagare kan klara oss igenom den här krisen.

Vad tror du kommer att hända annars?

– Många bolag kommer att gå omkull. Det kommer påverka väldigt många människor.

Regeringen förlänger stödet

Christers bön ser ut att bli hörd. Finansminister Magdalena Andersson (S) säger såhär i en kommentar till Aftonbladet:

– Under coronakrisen har regeringen lagt fram historiskt stora krisåtgärder för att rädda svenska jobb och företag.

– Regeringen följer utvecklingen noga, både när det gäller företagens situation och användandet av stöden. Egenföretagare är en grupp som drabbats väldigt hårt och just nu jobbar regeringen med ytterligare åtgärder för att hjälpa dem. Dessa kommer att komma inom kort.

På fredagskvällen meddelade finansdepartementet att omställningsstödet kommer förlängas till att också omfatta månaderna maj, juni och juli. Förslaget bygger på en överenskommelse mellan samarbetspartierna Socialdemokraterna, Miljöpartiet, Liberalerna och Centern. EU-kommissionen måste ge sitt godkännande innan pengarna kan börja betalas ut.

Min ekonomi

Prenumerera på Cervenkas Nyhetsbrev

Spaningar om den turbulenta ekonomi vi lever i nu