Experten Arturo Arques svarade på frågor om budgeten

Av: Gustaf Tronarp

Publicerad:
Uppdaterad:
Privatekonomen Arturo Arques.
Foto: Vilhelm Stokstad/TT
Privatekonomen Arturo Arques.

En historisk budget med reformer på över 100 miljarder kronor.

Men hur påverkas din plånbok av satsningarna?

Swedbanks privatekonom Arturo Arques redde ut frågetecknen i en chatt med Aftonbladets läsare.

Sänkta skatter på arbete, förlängda lättnader i a-kassan och utökad rutavdrag. Luntan som finansminister Magdalena Andersson presenterade i morse är tjock, och inte helt lättbegriplig.

Aftonbladet tog hjälp av Swedbanks privatekonom Arturo Arques för att besvara läsarnas frågor om statsbudgeten. Här är ett urval av undringarna – och svaren. Hela chatten finns nedanför.

Anna: Vad händer med förslaget kring uppskovsräntan vid försäljning av bostad, berörs det i budgeten?

”Uppskovsräntan för privatbostäder slopas. Har du ett uppskovsbelopp på 500 000 kr slipper du betala 2 500 kr i skatt i fortsättningen.”
 

EE: Gör man någonting/Finns det något sätt att kontrollera befintliga skattesatser och hur dessa skatter inbringat förväntade intäkter?

”Regeringen följer upp sin finanspolitik och utvärderar varje år hur väl man uppnår sina mål. Hur skatter tas ut är en av de viktigaste fördelningspolitiska verktygen som finns. Vad som är bra eller dålig skattepolitik råder det olika meningar om, som vi alla vet.”

 

Susanne: Varför slår man inte till och höjer skatten på pris o tobak rejält, minst en femtilapp per flaska, och en femtiolapp för snus/cigg. Är inte det smartare än att låna pengar till skattesänkningar?

”Regeringen har aviserat en skattehöjning med början 2023. Så stora skattehöjningar som du vill se tror jag inte att någon regering i dagsläget skulle föreslå.”

Laddar Live Upplevelse
Publicerad:

LÄS VIDARE