Hotell i konkurs – gästerna vräkta med fyra timmars varsel

Publicerad:
Uppdaterad:

Coronapandemin

Vid 16-tiden hörde gästerna på First Hotell Norrtull hur det prasslade vid dörren.

Där hittade de en lapp med budskapet: Hotellet har gått i konkurs – ni måste vara ute om fyra timmar.

– Jag har ingenstans att ta vägen, säger Seed Ramezanian.

Det råder uppgivenhet och irritation utanför First Hotell Norrtull i Stockholm när Aftonbladet kommer dit. Klockan är 20 och det har gått fyra timmar sedan hotellet meddelade sina intet ont anande gäster att hotellet gått i konkurs och att alla måste lämna hotellet samma kväll.

Nyligen utcheckade Reiner suckar på väg in i en taxi.

– Jag slutade på mitt jobb och sade upp min lägenhet precis innan det blev karantän i landet jag skulle flytta till. Så nu har jag inget jobb eller boende och nu har jag inte ens ett hotell, säger han och skrattar lakoniskt.

Han har varit i kontakt med både First Hotels huvudkontor och konkursförvaltaren, advokat Emma Berglund Uväng på advokatfirman Schjödt, men det enda hoppet är att söka medel ur konkursboet.

– Nu har jag bokat ett annat First Hotell för i natt, det första jag ska fråga är om de också ska gå i konkurs...

Reiner var på väg utomlands för ett nytt jobb. Men med coronapandemin tvingades han stanna i Sverige och bor nu på hotell.
Foto: Peter Wixtröm
Reiner var på väg utomlands för ett nytt jobb. Men med coronapandemin tvingades han stanna i Sverige och bor nu på hotell.

”Så jävla ruttet”

Panthea Sang kom till hotellet med sin pojkvän i torsdags och hade som flera andra bokat ett paket för att bo i 30 dagar.

– Vi betalade i förväg och de tog gladeligen pengarna, 8 000 kronor, och i dag satte de upp lapparna. Det är helt sjukt, säger hon.

– De sa att om ni inte är ute innan klockan 20 så kommer ni att flyttas härifrån med våld. Det är så jävla ruttet.

Konkursförvaltaren Emma Berglund Uväng tog över förvaltningen i fredags och på måndagen gav hon upp alla planer på att rädda verksamheten.

– Det kom ett meddelande om omedelbart förverkande från hyresvärden och då kan inte jag driva hotellverksamhet, säger hon.

Foto: Peter Wixtröm
Lappen som sattes upp i lobbyn.

Gästerna här har fått fyra timmars varsel. Är det rimligt?

– Det går ofta fort i konkurser, vi har fått ett förverkande och har inte rätt att ha verksamhet här. Det blir ofta upprörda röster i en konkurs men det är inget som någon kan påverka.

Foto: Peter Wixtröm
First Hotell Norrtull i Stockholm slog igen portarna med fyra timmars varsel.

”Skulle inte ske”

Flera gäster har vittnat om att personer har checkat in under helgen när hotellet varit under förvaltning.

– Det är ett misstag, det skulle inte ske. Alla som det gäller har fått information om att de ska få tillbaka pengarna. Det gäller incheckningar från eftermiddagen 15 maj, säger Emma Berglund Uväng.

En av de sista att lämna hotellet strax före klockan 21 är Seed Ramezanian. Han checkade in den 27 april och skulle bo på hotellet i en månad för 7 000 kronor.

– Det är som för alla vanliga människor, jag har inte mycket pengar kvar den här delen av månaden. Jag tvingas låna av släktingar för att fixa den här situationen, jag känner inga här i Stockholm som jag kan bo hos, säger han.

Hur ska du göra nu?

– Jag har fixat ett boende till i kväll, jag ringde jouren på ett boende för hemlösa så jag får stanna där i natt.

Foto: Peter Wixtröm
Seed Ramezanian hade bokat in sig en månad på hotellet för 7 000 kronor.

PODD Efter Tyskland - vad händer nu med världsfotbollen?

Tyska Bundesliga blev den första stora fotbollsligan som drog igång igen efter coronauppehållet. Vad händer nu med de andra ligorna som fortfarande är pausade - och vad händer om antalet smittade ökar igen? Det pratar vi om i det här avsnittet av Aftonbladet Daily - gäst är Simon Bank, programledare är Marcus Ulvsand.

Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på PLAY-knappen

Publicerad:

LÄS VIDARE