Så får du skattepengarna till påsk

Fanny Hällegårdh/TT

Publicerad 2020-02-26

Att skaffa digital brevlåda och deklarera digitalt är både enklare och säkrare, enligt Skatteverket. Arkivbild.

Sköter du deklarationen digitalt kan du få skattepengarna till påsk i stället för att behöva vänta till midsommar.

Sista dagen för att skaffa digital brevlåda är den 27 februari.

Sista dagen att deklarera i år är den 4 maj, men väldigt många kan deklarera betydligt tidigare. I år behöver den som vill ha pengarna tillbaka lagom till påsk ha godkänt deklarationen digitalt senast den 31 mars.

Alla som har tjänat över 19 670 kr i lön under förra året ska deklarera. Men även andra, exempelvis de som sålt värdepapper eller äger en fastighet, kan behöva göra det.

Skatteverket räknar med att så många som 3,8 miljoner svenskar skaffat digital brevlåda, medan 4,2 miljoner fortfarande deklarerar på papper.

Säkrare och lättare

Enligt myndighetens deklarationsexpert Johan Schauman finns det flera fördelar med digital brevlåda.

Då har man mer tid på sig att kontrollera att uppgifterna stämmer. I den digitala deklarationen är även uppgifterna ifyllda på förhand vilket förhoppningsvis leder till färre fel. På pappersblanketten kan det vara lätt att glömma att fylla i vissa belopp eller att summera beloppen. I den digitala får man hjälp med det.

– Du behöver inte heller vara hemma och bevaka posten, du kan bara logga in på din mobil eller surfplatta. Den digitala deklarationen är dessutom säkrare då du måste legitimera dig med bank-id för att komma åt den, säger Johan Schauman.

Även om det inte är vanligt är risken för att posten kommer på villovägar något större, och ett papperskuvert som kommit bort kan vem som helst öppna, förklarar han.

Tips: Ta god tid

Den med digital brevlåda får deklarationen mellan den 4 och 11 mars, och har två veckor på sig tills dess att det går att börja deklarera.

– Då har man gott om tid på sig att titta att de ifyllda uppgifterna stämmer, och mitt råd är att ta sig den tiden. Skulle det vara något som har blivit fel hinner man påtala det för banken eller arbetsgivaren så att de kan kontrollera uppgifterna.

För den som deklarerar för första gången är det viktigt att komma ihåg att skaffa ett bank-id för att kunna logga in på Skatteverkets e-tjänster, och att anmäla ett bankkonto för att kunna få skatteåterbäringen utbetalad automatiskt, tipsar Johan Schauman.

– Varje år brukar det vara ungefär 900 000 som inte har anmält något bankkonto. Sen är det inte så att alla har glömt, några av dem är förstagångsdeklaranter, men en hel del har aldrig sett vitsen med att anmäla konto då de inte brukar få pengar tillbaka.

Följ ämnen i artikeln