Änka var nära att bli av med miljonbelopp

Polisen: Ny bedrägerimetod

Uppdaterad 2019-07-23 | Publicerad 2019-07-20

En ny typ av bankbedrägerier drabbar återigen äldre personer, framför allt kvinnor.

– Förra veckan lyckades vi stoppa ett miljonbedrägeri mot en nybliven änka där pengarna redan var ute ur landet, säger Mikael Hedström vid polisen i region Mitt.

Sedan några år har bedrägerier via bank-id blivit allt vanligare i Sverige. Under 2018 ökade datorbedrägerier med 35 procent enligt siffror från Brottsförebyggande rådet, BRÅ.

I polisens region Mitt har 18 fall av bedrägerier mot äldre anmälts sedan årsskiftet. En ny typ av bankbedrägerier drabbar återigen äldre personer, framför allt kvinnor. 

– Enligt utredarna ser det likadant ut över hela landet, säger presstalespersonen Mikael Hedström.

Den senaste metoden som bedragarna använder sig av innebär att de ringer upp en person som de har hittat i något offentligt register.

– Vi har sett att just nu handlar det om att skapa oro hos den här personen, säger Mikael Hedström.

– De kan påstå sig ringa från banken och säga att de ser att det finns en skuld som måste betalas.

– Sedan dyker de upp hemma hos den här personen och säger att de ska hjälpa till.

Det här tillvägagångssättet är nytt. Det menar Jan Olsson, kriminalkommissarie och numera verksamhetsutvecklare på Swedish cybercrime centre, SC3, vid Nationella operativa avdelningen och specialist på den här typen av bedrägerier. 

– Ja, det är ett lite nytt sätt att komma över pengar, säger han.

– Den här typen av bedrägerier ändrar hela tiden karaktär och att komma hem till någon kräver lite mer av bedragarna och är extra vidrigt.

– Dels är det oftast mer pengar man kommer över och sedan drabbar det den enskilde extra hårt, säger Jan Olsson.

Stoppade miljonöverföring

Två 90-åriga damer i Västerås och Köping har den senaste tiden lurats att lämna ifrån sig sina bankkort på det här sättet. Hur mycket pengar som bedragarna har kommit över är inte klarlagt.

– Det har också handlat om att komma över pengar via bank-id. Förra veckan lyckades en polis i Västerås tillsammans med en bank stoppa en miljonöverföring som redan hade hamnat utomlands, säger Mikael Hedström.

– Det var en nybliven änka som hade sålt sitt hus och tack vare en snabb insats av en polis som tidigt förstod vad det handlade om och i samarbete med banken gick bedrägeriet att stoppa.

– Den äldre kvinnan kunde få tillbaka sina pengar. 

Att hitta information om att en äldre kvinna blivit änka är inte svårt menar Mikael Hedström.

– Det finns 200 offentliga register i Sverige, och vi vill ha ett öppet samhälle.

– Vi har ett bra samarbete med bankerna,  men från polisens sida tycker vi inte att det ska vara så lätt att öppna konton i en bank.

– Har man inget jobb eller några tillgångar och det varje vecka strömmar hundratusentals kronor genom ett sånt konto borde bankerna förstå vad det handlar om, säger Mikael Hedström.

Bedrägerierna med bank-id ligger fortsatt högt, men det är inte katastrofalt menar Jan Olsson.

– Det är främst försök till bedrägerier det handlar om, och det är inte lika många äldre som blir utsatta som det var i våras.

Ny satsning på att minska bedrägerierna

Under hösten genomförde polisen en satsning för att minska olika typer av bedrägerier med kort och bank-id, en satsning som gick under namnet Dimma. 

– I slutet av förra sommaren kom bedragarna över 40 miljoner per månad. Just nu är det 3-4 miljoner per månad, säger Jan Olsson.

Flera ligor är också dömda för brotten och tillsammans med bankerna har olika brottsförebyggande åtgärder satts in.

– Bank-id har blivit säkrare och det har satts gränser för direkta överföringar bland annat, säger Jan Olsson som tror att polisen kommer att klara att begränsa den här typen av bedrägerier.

– Det måste jag tro.

– EU kommer också med nya betalningsdirektiv i höst, där det handlar om att man måste kunna identifiera sig för att handla över nätet.

Enligt Mikael Hedström ligger både svenska och internationella ligor bakom den här typen av brott.

– Vi ser att de ofta jobbar längs Europavägarna och att de delar in olika områden som de ansvarar för.

Jan Olsson hoppas också att samhället klarar av att avstigmatisera de äldre som ofta känner skuld när de blivit bedragna.

– De är brottsoffer och ska inte känna något ansvar för att vidriga kriminella utnyttjar dem.


PODD Så luras du av Bankid-bedragarna – och så skyddar du dig

Bedrägeribrott är ett av Sveriges vanligaste brott – varje år försvinner miljoner kronor och hundratusentals drabbas. I podden Aftonbladet Daily går vi igenom bedragarnas fula knep tillsammans med Lotta Mauritszon från polisens nationella bedrägericenter.

Vi hör även ett autentiskt bedrägeriförsök, där en person ringer upp och utger sig för att jobba på en bank. Bedragaren försöker få sitt offer att lämna ut sitt Bankid – så att han enkelt kan länsa hennes bankkonto.

Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify

Eller ⬇️ klicka på PLAY-knappen

Följ ämnen i artikeln