FI: Krisstöd måste riktas till de mest utsatta

Uppdaterad 2022-10-11 | Publicerad 2022-10-08

Frågan om amorteringskrav är åter i hetluften.

Medan högerblocket gick till val på förändring av kraven, är nu Finansinspektionen tydliga – sänkt amorteringskrav är fel väg att gå.

– Om vi vill klara av de med lägst marginaler är sänkta krav en dålig åtgärd, säger generaldirektör Erik Thedéen i Ekots lördagsintervju.

Hög inflation, stigande räntor och rusande elpriser har drivit diskussionen om amorteringskrav högt upp i den politiska debatten.

Nu berättar Finansinspektionens generaldirektör Erik Thedéen i Ekots lördagsintervju att han inte vill se ett slopat amorteringskrav.

– Nu stramar penningpolitiken åt. Att då använda amorteringsverktyget vore en felaktig åtgärd, säger han i intervjun.

Finansinspektionen har i uppdrag från den avgående regeringen att se över frågan om amorteringskrav. Och senast nästa fredag förväntar sig regeringen ett besked om en rekommendation.

– Vår rekommendation kommer vara att det i dag inte är en lämplig åtgärd, säger Erik Thedéen.

Ett råd som skiljer sig från samtliga partier i högerblockets linje. De vill istället begränsa amorteringskraven så att hushåll inte tvingas amortera lika mycket som idag.

Erik Thedéen.

Krisstöd till de mest utsatta

Amorteringskraven innebär att den som har lån på mer en 50 procent av sin bostads värde måste amortera. Beroende på hur mycket man tjänar kan man tvingas betala av som mest tre procent av det totala lånet årligen.

Trots detta menar Erik Thedéen att man inte bör lätta på kraven.

– Amorteringskraven är en strukturellt åtgärd. Det ska verka över tid. Det verkar så att hushållen tar lite lägre skulder. Man väljer något billigare bostäder, kanske något mindre. Det minskar riskerna om det oförutsägbara händer.

Erik Thedéen menar att eventuellt stöd endast ska riktas till de hushåll som avsevärt påverkas av höjda räkningar, då dessa hushåll ofta har lägst marginaler och låg inkomst.

Vilket Lars Heikensten, ordförande för det Finanspolitiska rådet, menar är en strategi som bör antas vid eventuella krisstöd för el och bensin, säger han till Sveriges Radio Ekot, rapporterar TT.

– Man har utlovat en hel del saker som är kontraproduktiva eftersom de kommer att förstärka efterfrågan på el och bensin. Det vi behöver göra är att spara el och bensin.

–Det är nödvändigt att vi tar en viss anpassning i våra plånböcker, och det måste politikerna tala i klartext om.