Förslag på höjt lönekrav för arbetsinvandrare

Olle Bengtsson/TT

Publicerad 2022-06-08

Integrations- och migrationsminister Anders Ygeman (S) vill se ytterligare krav på arbetskraftsinvandring.

Regeringen vill att försörjningskravet för arbetskraftsinvandrare ska höjas kraftigt. Dagens lönenivå leder till fusk och osund konkurrens, menar Integrations- och migrationsminister Anders Ygeman (S).

På torsdagen väntas regeringen fatta beslut om en lagrådsremiss som föreslår att en arbetskraftsinvandrare ska ha en anställning som ger en god försörjning. I dag ligger kravet på en minimilön på 13 000 kronor i månaden. Den summan vill regeringen ska mer än fördubblas.

– Det är en nivå som har bidrag till grovt utnyttjande på svensk arbetsmarknad och grogrund för fusk och dumpade löner, säger Anders Ygeman (S) på en pressträff.

– Vi ska inte ha arbetskraftsinvandring till jobb som inte kräver utbildning och där det inte råder brist på arbetskraft.

Vad den nya lönenivån ska ligga på är ännu inte bestämt. Enligt Anders Ygeman är Moderaternas förslag på 80 procent av medianlönen, motsvarande 27 000-28 000 kronor, är en rimligt utgångspunkt.

– Där vill jag föra en diskussioner med de andra partierna och med arbetsmarknadens parter för att nå en bred uppslutning. Jag är helt övertygad att vi kommer komma överens, som jag tolkat det så finns ett brett stöd för det här.

Det nya försörjningskravet, som regeringen hoppas ska vara på plats till årsskiftet, är det senaste i raden av förslag på skärpningar för invandrad arbetskraft.

Den 1 juni började flera nya skärpta regler att gälla. De innebär bland annat att ett nytt uppehållstillstånd införs för vissa högkvalificerade och välutbildade personer, och att ett anställningsavtal krävs för ett arbetstillstånd.

Anders Ygeman tycker inte att de förslagen som redan lagts fram på området är tillräckliga.

– Jag ser snarare att det behövs ytterligare saker framöver. Vi kommer bland annat att öka kontrollen och påföljden för de som fortsätter att utnyttja systemet.

Min ekonomi

Prenumerera på Cervenkas Nyhetsbrev

Spaningar om den turbulenta ekonomi vi lever i nu

Följ ämnen i artikeln