Pensionärernas ilska – blir utan coronapengar

Organisationerna skriver öppet brev till regeringen: ”Är ett slag i ansiktet”

Publicerad:
Uppdaterad:

Pension

Mer respekt. Mer handling. Mer resurser.

I ett öppet brev till regeringen kräver Sveriges tre pensionärsorganisationer att rampljuset nu riktas mot de äldre.

– Vi tillhör en generation som självklart ställer upp när det är kris. Men vi
behöver resurser, säger Christina Tallberg, ordförande för PRO.

Alla tre förbundsordförande har skrivit under öppna brevet: Berit Bölander (SKPF), Christina Tallberg (PRO) och Eva Eriksson (SPF).
Foto: Anneli Nygårds/PRO
Alla tre förbundsordförande har skrivit under öppna brevet: Berit Bölander (SKPF), Christina Tallberg (PRO) och Eva Eriksson (SPF).

Var fjärde pensionär som är medlem i PRO uppger att de under pandemin varken haft en anhörig, hemtjänst eller granne som kunnat hjälpa till med ärenden för att undvika smittan.

Ändå har regeringens stöd till de tre pensionärsorganisationerna uteblivit. Det anser PRO, SPF och SKPF, som i ett öppet brev till regeringen och dess samarbetspartier anser sig svikna och kallar stödet under coronapandemin för ”ett slag i ansiktet”:

”Under pågående kris har statsministern, vice statsministern, socialministern, partiledare och andra politiker samt myndigheter tagit kontakt med oss för att be våra organisationer hjälpa till. Det är en självklarhet för oss.”

Inga nya medlemmar

Samtidigt blöder organisationerna miljoner i intäkter. Nya medlemmar har uteblivit eftersom det inte funnits någon synlig verksamhet. Medlemsresor har ställts in och annonsintäkter i föreningstidningarna halverats. Ändå har verksamheten fortgått, för att den är nödvändig.

”Vi varken kan eller vill överge våra medlemmar eller alla andra äldre. Detta har vi många gånger påtalat för er politiker. Om ni vill att vi ska hjälpa er så måste vi få hjälp tillbaka. Vi får berömmande ord som svar, men några pengar har vi inte sett till.”

Organisationerna vänder sig mot hur fördelningen av de så kallade coronapengarna hanterats. 50 miljoner kronor avsattes till civilsamhället för att genom projekt motverka ensamhet, pengar som pensionärsorganisationerna i så fall måste söka via Socialstyrelsen och enbart för nya projekt.

”Inte en krona har gått till pensionärsorganisationernas befintliga verksamhet för att motverka ensamhet.” ... ”Det känns som ett slag i ansiktet på oss alla som med ideellt arbete varje dag söker bryta ensamheten hos äldre. Förstår regeringen överhuvudtaget vidden och djupet av de insatser som redan görs av pensionärsorganisationerna?”

– Vi arbetar varje dag med att motverka ensamhet och psykisk ohälsa hos äldre, säger Christina Tallberg, ordförande för PRO.

Hon menar att Covid-19 blottlagt hur en lång tid med resursbrist och besparingar slår mot landets äldre och uppmanar alla att skriva under kraven på bland annat:
 
Bättre kvalitet på äldreomsorgen genom mer utbildad personal.
 
 Fler fast anställda i äldreomsorgen.
 
 Höjd allmän pension.

Pengar till annat

”Hundratals miljarder delas nu ut i stödpaket efter stödpaket för att rädda befintlig verksamhet inom t ex näringslivet, tidningarna, kultursektorn och idrotten, paket som är helt riktiga och nödvändiga. Men, inte en krona har gått till pensionärsorganisationernas befintliga verksamhet för att motverka ensamhet”, skriver de tre pensionärsorganisationerna.

Brevet är riktat till statsminister Stefan Löfven, vice statsminister Isabella Lövin, Liberalernas partiledare Nyamko Sabuni och Centerpartiets vice partiledare Anders W Johnsson.


Publicerad:

LÄS VIDARE