Olivia får inte häva köpet – trots pappans sjukdom

Av: Stefan Hesserud Persson

Publicerad:
Uppdaterad:
Olivia i Norra Djurgårdsstaden där Tobin Properties bygger det nya huset. (Huset närmast i bild tillhör Einar Mattsson).
Foto: Ola Axman
Olivia i Norra Djurgårdsstaden där Tobin Properties bygger det nya huset. (Huset närmast i bild tillhör Einar Mattsson).

Skriv på nu – flytta in om två år. Så fungerar nyproduktionsmarknaden.
Men vad händer när omständigheterna förändras och du plötsligt inte kan betala?
24-åriga Olivia hotas av miljonskadestånd sedan hennes pappa insjuknat i ME.

– Saker du inte kan styra över kan inträffa. I mitt fall blev min pappa sjuk, säger hon.

Det var i augusti 2016 som Olivia fick upp ögonen för ett planerat nyproduktionsprojekt i snabbväxande Norra Djurgårdsstaden i Stockholm. Hon åkte på visning tillsammans med sin pappa.

– Det var väldigt många där och det såg eftertraktat ut, berättar hon.

Skrev på förhandsavtal

Några veckor senare erbjöds hon skriva på ett förhandsavtal för en tvårumslägenhet, med beräknat tillträde fjärde kvartalet i år.

Tack vare pappans höga lön täckte lånelöftet från banken lägenhetens pris på 5,7 miljoner kronor.

Eftersom Olivia skulle stå som ensam ägare skrev hon under avtalet själv.

Ett knappt halvår senare börjar dock hennes pappa att bli dålig. Han tvingas åka in och ut från sjukhus och drabbas av en hjärtinfarkt.

Läkarna befarar att han insjuknat i den allvarliga sjukdomen ME, som också kallas kroniskt trötthetssyndrom. Att fortsätta arbeta har varit omöjligt. Inkomsterna har därmed sjunkit dramatiskt.

Nekas nytt lånelöfte

– Redan i mars förra året började vi känna att vi inte skulle kunna genomföra bostadsaffären ekonomiskt. Pappa skulle stå som medlåntagare, men nu beviljas vi inte något nytt lånelöfte från banken på grund av hans sjukdom, säger Olivia.

Hon kontaktade därför såväl mäklaren som byggbolaget Tobin Properties och meddelade att hon ville hoppa av. Men svaret var nedslående.

– De svarade att avtalet är bindande och att det inte går att häva. Det var en stor chock. Jag trodde att de skulle vara tillmötesgående.

Nu har hon ett inkassokrav på nästan 600 000 kronor för bokningsavgiften hängande över sig. Tillsammans med sin jurist Marcus Bäckström från Enkla Juridik har de erbjudit sig att betala 150 000 kronor i förlikning, utöver de 50 000 Olivia redan betalt för den första bokningsavgiften.

Hotas av stämning

Foto: Ola Axman
Marcus Bäckström, jurist på Enkla Juridik.

Men Tobin Properties har varit obevekliga.

– Vi har erbjudit dem merparten av Olivias besparingar. Men de visar inte ens diskussionsvilja. Jag har sagt att de kommer att behöva stämma Olivia om vi inte kan hitta en förlikning. De svarar att ”ja, så kommer det att bli”, säger Marcus Bäckström.

Med tanke på att bostadspriserna i Stockholm backat kraftigt de senaste månaderna hotas Olivia i värsta fall av en stämning i miljonklassen.

– Tobin Properties kan kräva henne på den skada de anser sig ha lidit av att hon tvingas hoppa av bostadsaffären. Säg att de lyckas hitta en ny köpare som betalar omkring 5 miljoner för lägenheten. Då handlar det om 700 000 kronor i mellanskillnad bara där. Med mäklararvode och rättegångskostnader skulle det inte förvåna mig om det totalt landar på omkring en miljon kronor, säger Marcus Bäckström.

”Riskerar projekt”

För att kunna uppföra ett nybyggt bostadshus krävs att en viss andel av lägenheterna säljs i förväg. Ofta handlar det omkring 60 procent. Det är skälet till att Tobin Properties generellt sett inte beviljar köpare att frånträda tecknade förhandsavtal, säger företagets marknads- och försäljningschef Louise Saxholm.

– Om vi börjar vackla på bundenheten i förhandsavtalen så urvattnar det fundamentet för hela modellen. Då riskerar projekt att inte kunna slutföras, vilket drabbar alla andra som tecknat förhandsavtal, säger hon.

Tobin Properties anser inte att Olivias pappas sjukdom är ett giltigt skäl för låta henne avbryta bostadsköpet.

– I det här fallet är sjukdomen inte kopplad till personen som står på avtalet. Då är det svårt att göra en bedömning, säger hon.

Tar ansvar

Det argumentet tycker juristen Marcus Bäckström är tunt.

– Rent formellt är det legitimt. Men premissen för köpet har hela tiden varit att pappan skulle hjälpa till. Det har inte varit någon hemlighet för varken mäklaren eller Tobin, och det har inte skett någon som helst undersökning av Olivias egen ekonomiska situation. De har inte ens kollat upp Olivias årsinkomst, trots att det gäller mångmiljonbelopp. I mina ögon talar det starkt för att de räknat med pappans ekonomiska stöd, säger han.

Louise Saxholm bekräftar att mäklaren i det här fallet endast muntligen kontrollerat att Olivia hade ett lånelöfte i samband med att förhandsavtalet skrevs under.

Så ni räknade med att pappan skulle vara med och finansiera köpet?

– Köparen står på avtalet och har muntligen intygat att finansieringen var ordnad. Hur den ser ut har egentligen inget med avtalet att göra, säger hon.

Marcus Bäckström och Olivia är tydliga med att Tobin Properties sannolikt har rätten på sin sida. Olivia tar också på sig ansvaret för den svåra sits hon satt sig i.

– Jag ser mig inte som ett offer och det är inte synd om mig eftersom jag skrev på avtalet. Men mycket kan hända på två år från att man skriver på ett avtal tills det att man ska betala. Det är viktigt att veta för den som funderar på att teckna ett avtal i förväg. Saker du inte kan styra över kan inträffa. I mitt fall blev min pappa sjuk, säger Olivia.

”Gör det inte”

Även Marcus Bäckström vill varna för de bindande förhandsavtalen.

– För mig är det glasklart – gör det inte. Om du inte är 100 procent säker på att kunna betala. Personligen skulle jag bara teckna om jag hade alla pengar kontant och var oberoende av banker och föräldrar, säger han.

För Olivia har det senaste året varit tufft.

– Det är hemskt. Att först behöva gå igenom att min pappa mår dåligt, och sen det här... Jag har mått skit, helt ärligt.

Publicerad:

LÄS VIDARE