Ilska bland butiksanställda när H&M slopar provisionen

Hård kritik mot företagets ledning: ”Vi som tar alla risker”

Publicerad 2021-04-19

H&M har fått miljarder i statliga stöd och öppnar för att ge utdelning till aktieägarna.

Samtidigt stoppar klädjätten alla provisioner. Det slår hårt mot många butiksanställda.

– Folk tycker att det här är för jävligt, säger en i personalen.

De kan inte jobba hemifrån, de kan få möta hundratals kunder per dag – och de har nyligen fått beskedet att arbetsgivaren stoppar provisionsutbetalningarna.

Ilskan jäser hos H&M:s butiksanställda efter beslutet, som för en del innebär att lönen minskar med över 1 000 kronor i månaden.

– Det är vi som gör jobbet och vi som utsätter oss för alla risker. Jag förstår inte hur man kan överväga att ge aktieägarna utdelning när vi inte får någonting, säger en person som jobbar i en butik i Stockholmsområdet.

Den enda extra belöningen som personalen på golvet fått för slitet under pandemin är ett presentkort på 100 kronor.

– Ledningen säger att det är tufft just nu och att vi måste spara. Men det finns pengar i bolaget. Och utan oss hade de inte tjänat något alls.

H&M:s vd Helena Helmersson.

Stoppar ”alla former av bonus”

Den anställde som Aftonbladet pratat med har en roll som innebär ett ökat ansvar, och får ut ungefär 20 000 per månad när skatten är dragen. Då är alla tillägg för arbete på kvällar och helger medräknade.

Tidigare kunde provisionen höja lönen med ungefär 1 500 kronor om butiken uppvisade goda resultat. Men på grund av coronan har bolagsledningen beslutat att att slopa den ersättningen på obestämd tid.

”Alla former av bonus- och provisionsutbetalningar har tillfälligt stoppats som en följd av covid-19. I Sverige gäller detta tills vidare”, skriver H&M:s pressavdelning i ett mejl till Aftonbladet.

Redan före pandemin gjorde dock de höga kraven att många butiksanställda missade provisionen. Villkoren skärptes kort före julhandeln 2019, något som fackförbundet Handels kritiserade.

– Vi har tidigare haft en bra facklig relation med H&M. Det här beslutet går tvärtemot det, sa pressekreteraren Jens Lundberg till Aftonbladet då.

”Alla former av bonus- och provisionsutbetalningar har tillfälligt stoppats som en följd av covid-19”, skriver H&M i ett mejl.

Flera H&M-medarbetare vittnar om att den nya krisåtgärden väckt ett starkt missnöje internt. Ingen som Aftonbladet varit i kontakt med vill dock lufta sina åsikter öppet.

– Om jag skulle framträda med namn så skulle jag bli av med jobbet, säger en anställd.

Jens Lindström är central ombudsman på Handels. Han bekräftar att många i personalen är upprörda.

– Det finns en irritation över att företaget tar bort den här moroten, och det har vi också framfört i våra kanaler.

– Det är tråkigt att man väljer att gå den här vägen. En hel del anställda ifrågasätter nu vad det finns kvar som kan göra att man känner sig motiverad att göra ett bra jobb.

Jens Lindström, central ombudsman på Handels.

Har fått miljardstöd

H&M har kämpat i tung motvind under det senaste året. Från den 1 december 2020 till den 28 februari i år uppgick förlusten till runt 1,4 miljarder kronor. En svindlande summa, men tappet blev ändå mindre än analytikerna befarat.

En granskning som Aftonbladet genomfört visar att H&M globalt fick två miljarder i statliga stöd 2020. Enbart i Sverige gick 300 miljoner av skattebetalarnas pengar till företaget. Samtidigt flaggar ledningen för att aktieägarna kan komma att få utdelning.

”Bolagets finansiella ställning är fortsatt stark och styrelsens bedömning i dagsläget är att det finns goda utsikter för en kontantutdelning under hösten 2021”, heter det i bokslutskommunikén för det fjärde kvartalet 2020.

Aftonbladet har under flera månader försökt få en intervju med någon av H&M:s ledande befattningshavare. Utan framgång.

”Vi avböjer vänligen och hänvisar till vår tidigare kommentar”, skriver pressavdelningen i det senaste i raden av mejl med nekande besked.

Ingen av de anställda som Aftonbladet pratar med vågar framträda med namn och bild.