Eric, 33, är nära att bli ekonomiskt oberoende

Tabell: Så mycket pengar behöver du

Uppdaterad 2021-03-01 | Publicerad 2021-02-27

Snart är han ekonomiskt oberoende.

Något som varken har möjliggjorts genom en drömvinst, en fantasilön eller ett rejält aktieklipp.

– Tid är den viktigaste faktorn, säger privatspararen Eric Skopal, 33.

Börsen ska vara en tråkig plats att vara på.

Eric Skopal sticker ut hakan när han säger det, för det går helt på tvärs med vad börsentusiaster världen över försöker påvisa.

Han säger också lite emot sig själv. Hela hans gärning, genom bloggen och i den nysläppta boken, går ju ut på att få fler till börsen. Få fler att upptäcka tjusningen i pengar som växer.

Ska det då vara tråkigt?

Ja, hävdar han bestämt. Privatinvesteraren Eric Skopals hela sparfilosofi går nämligen ut på att pengar ska växa till sig långsamt. År efter år, ränta på ränta.

”Där är riskerna enorma”

Då kan de allra flesta bli rika. Rent utav ekonomiskt oberoende, enligt honom.

– Det är sällan så spännande som när en hajpad aktie går upp 150 procent på en dag. Det blir mer likt spelande och där är riskerna enorma, säger han.

Det är ingenting för honom. Indexfonder med låga risker är mer hans melodi. Tio procent upp på ett år är ett bra år. Men så har det inte alltid varit.

– Historiskt kommer jag från en uppväxt och filosofi om att man ska köpa aktier. ”Fonder är för dem som inte kan någonting”, kunde det låta.

Eric Skopal, 33, och hans fru Alexandra sparar 25 000 kronor varje månad. Sedan får fonderna göra jobbet.

När Aftonbladet pratade med Eric och hans fru Alexandra Skopal för tre år sedan var det aktier som gällde. Sedan blev det annat ljud i skällan. I dag vill han hellre lägga tid på annat än att följa börsens öppning och stängning. Inte längre slaviskt scrolla i nyhetsflödet eller grotta sig ner i kvartalsrapporter.

– Med tiden och genom mina egna erfarenheter har jag kommit till insikten att jag vill vara passiv med mina investeringar. Jag vill veta att fonderna gör jobbet åt mig, utan att jag tittar till dem, säger han.

Men ändå är han god väg att uppnå sitt och fruns mål: att bli ekonomiskt oberoende innan de fyller 40.

Ska bli ekonomiskt oberoende

Eric Skopal, som nu är aktuell med boken ”Hur mycket pengar behöver man egentligen?” (bokförlaget Vulkan), möjliggör sin dröm genom att spara stora summor pengar varje månad. Hälften av parets totala inkomst på 50 000 kronor efter skatt åker rätt in i pengamaskinen.

Han säger att det är ”enkelt”. Att de inte har behövt offra något och kan leva det liv de vill, redan nu.

– För oss var det i alla fall det. Vi kom från studentlivet och hade inte dragit på oss några stora, löpande utgifter. Vi bor i hus och har gjort det sedan 2013. Vi har alltid haft minst en bil, rest väldigt mycket och lagt ganska mycket pengar på nöjen.

ARKIVBILD. När Aftonbladet träffade Alexandra och Eric Skopal 2018 sparade de i aktier för att uppnå drömmen om att bli ekonomiskt oberoende. I dag har de ändrat strategi.

Har det varit viktigt för er, att inte offra allt för mycket?

– Absolut. Jag tror inte på att man ska spara ihjäl sig för att kunna leva sen. Man måste kunna ha en balans hela vägen. Vi har inte levt fattigt eller känt att vi har missat någonting. Vi har valt att fokusera på det vi gillar.

Går efter fyraprocentsregeln

Så, hur mycket pengar behöver man egentligen? Svaret på frågan som Eric Skopal ställer sig i sin bok är, ja att det givetvis skiljer sig mellan olika människor, men att det finns generella riktlinjer.

Som fyraprocentsregeln, alltså när fyra procent av värdet av dina besparingar är lika stort som din årsbudget. I Alexandra och Eric Skopals fall är det 7,5 miljoner kronor. Makarna uppskattar att de har ungefär fem-sju år kvar innan målet är uppfyllt.

– Efter det låter vi pengarna vila och växa till sig på börsen, men plockar ut fyra procent om året.

Vad är dina råd för den som vill göra samma satsning som dig och Alexandra?

– Jag tror på att det här med att sätta upp mål är oerhört viktigt. Det är så tråkigt att lyssna på råden om att spara 10 procent och sätta på ett konto. Jag tror att man behöver något som motiverar och inspirerar en till att börja.

Han drar upp ett exempel ur skjortärmen för att konkretisera: Om du sparar 30 procent av din lön i tre år kan du ta ledigt tre månader om året.

– När jag är gammal och tittar tillbaka på mitt liv vill jag se att jag gjorde det jag kunde för att ha det så bra som möjligt.

Med ”Hur mycket pengar behöver man egentligen?” vill Eric Skopal få fler att förstå tjusningen i pengar som växer.

Fyra exempel – så mycket pengar behöver du för att bli ekonomiskt oberoende

I ”Hur mycket pengar behöver man egentligen?”, en handbok i privatekonomi, tar Eric Skopal upp fyra familjer för att exemplifiera sin huvudsakliga fråga. Familj A, B, C och D.

  • Familj A är en familj på 4 personer, två vuxna och två barn. De bor i villa och har en bil. De behöver 8 100 000 kronor.
  • Familj B är ett par utan barn som bor i bostadsrätt och äger en bil. De behöver 6 000 000 kronor.
  • Familj C är en ensamstående i hyresrätt med en mindre bil. De behöver 4 500 000 kronor.
  • Familj D är två minimalister, bor i kollektiv utan barn och utan bil. De behöver 3 000 000 kronor.

 

Siffrorna utgår från fyraprocentsregeln.

Spara till olika delmål – så lång tid tar det

Familj AFamilj BFamilj CFamilj DTid det tar med 50% sparkvot
4 extra veckor semester675 000 kr500 000 kr375 000 kr250 000 kr2 år
3 månader tjänstledigt2 025 000 kr1 500 000 kr1 125 000 kr750 000 kr5 år
Jobba halvtid4 050 000 kr3 000 000 kr2 250 000 kr1 500 000 kr9 år
Sluta jobba som anställd8 100 000 kr6 000 000 kr4 500 000 kr3 000 000 kr14 år

Källa: ”Hur mycket pengar behöver man egentligen?” av Eric Skopal.

 

Fotnot: Tänk på att investeringar i aktier och fonder alltid är förknippade med risk. Placeringarna kan både öka och minska i värde, och det är inte säkert att du får tillbaka hela summan som du satt in.


13 miljoner i jackpott – missa inte expertens
stryktips

Följ ämnen i artikeln