Kinas reseförbud drabbar svensk turistnäring

Av: TT

Publicerad:
Uppdaterad:
Kinesiska turister kan bli färre i Sverige. Arkivbild.
Foto: Stina Stjernkvist/TT
Kinesiska turister kan bli färre i Sverige. Arkivbild.

På grund av coronaviruset stoppar Kina alla gruppresor till utlandet från nästa vecka.

Hur hårt den svenska turistbranschen drabbas beror på hur länge förbudet gäller.

Kinesiska turister är en växande grupp inom svensk besöksnäring och gruppresor är en viktig del. Förra året stod resenärer från Kina för närmare 400 000 kommersiella övernattningar, med högsäsong på sommaren.

– Den kinesiska turismen är väldigt liten i februari. De flesta kommer i juli och augusti, säger Bitte Olsson, pressansvarig vid Visit Sweden.

Oklara följder

I finländska Lappland kan effekten bli påtaglig. Uppåt 8 000 kinesiska turister brukar besöka Rovaniemi den här tiden på året, den största delen gruppresenärer.

– Vi var i färd med att starta förberedelserna inför det kinesiska nyåret som är den mest hektiska perioden under hela vintersäsongen. Största delen av våra kunder kommer från Kina, säger Visit Rovaniemis vd Sanna Kärkkäinen till Yle, enligt nyhetsbyrån SPT.

Hur stora följderna av virusutbrottet blir för svenska bolag som arrangerar gruppresor till Kina är oklart. Researrangören Tema, som har två Kinaresor bokade i mars med totalt runt 50 resenärer, har inte ändrat några planer.

– Det är dryga månaden bort och mycket kan hända. Men vi följer hela tiden utvecklingen, säger marknadschef David Karlsson.

Ändrade bokningsregler

Flygbolaget Finnair ger kunderna möjlighet att boka om eller avboka flygresor till Kina fram till den 23 februari med anledning av virusutbrottet. Finnair fortsätter dock att flyga som tidigare till sina fem destinationer i Kina, rapporterar Svenska Yle.

Flygbolaget SAS har dock inte ändrat bokningsreglerna, säger SAS informationschef Knut Morten Johansen till TT.

– Vi har inte ändrat villkoren för resor till och från Kina, men vi följer utvecklingen noggrant. Vi rekommenderar att de resande följer de reseråd som utfärdas av myndigheterna, säger Johansen.

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN