Gigjobb – så blir du anställd i den växande gigekonomin

Fenomenet växer – men hur fungerar det?

Uppdaterad 2019-06-28 | Publicerad 2019-06-27

På måndagen agerar du cykelbud, på tisdagen säljer du glass för att på onsdagen montera Ikea-möbler. Det är verkligheten för många, framför allt unga, som tar sig an så kallade ”gigjobb”. 
Men vad innebär det egentligen – och vilka farhågor finns det med den växande, digitala, anställningsformen?

Du har säkert hört talas på fenomenet. Gigjobb, som blir allt vanligare bland unga i dag, går ut på att man via en app tar ett ”gig” för dagen eller under avtalad tid. Därefter söker man sig vidare. Korta kontrakt där man som privatperson kan beta av flera jobb under bara en vecka.

Den flyktiga anställningsformen har möjliggjorts tack vare den ständigt växande digitaliseringen.

– Den yngre generationen kräver att man ska få hjälp om man handlar på Ikea, säger Robin Szekely, grundare av tjänsten TaskRunner.se.

Tar jobb via en app

Det är bland annat just Ikea-möbler som TaskRunners frilansare får i uppdrag att montera ihop. Tjänsten har i dag närmare 15 000 så kallade ”runners” i drift över hela Sverige. De fungerar inte som anställda, utan frilansade privatpersoner som själva får rapportera in sin inkomst till Skatteverket.

De 15 000 frilansarna utför uppdrag åt andra privatpersoner som behöver hjälp med lättare hantverkssysslor.

– Generellt är det folk som jobbar kvällar och helger för att spara ihop till något mål, eller för att dryga ut kassan, förklarar Robin Szekely.

Gigjobb är vanligt bland unga som vill dryga ut sin kassa.

Betygssätts av kunderna

I dag finns det en uppsjö av aktörer med en liknande affärsmodell. Yepstr, Tiptap, Uber och Foodora, för att nämna några, som med hjälp av sina respektive appar kopplar ihop arbetstagare med kunder.

På merparten av plattformarna blir frilansarna betygsatta av kunderna, vilket om de får låga betyg kan resultera till att uppdragen blir färre. 

– Betyg är ett större fenomen än bara inom gigekonomin. Alla typer av köp och transaktioner leder till ett betyg, vare sig man är företag eller privatperson som säljer på Tradera. Bevisligen så fungerar det väldigt bra, och även för oss, säger Robin Szekely.

Använder betyget som morot

Han hävdar att betygen för deras runners i det stora hela är höga. Mycket för att de själva har med sig betygstänket i uppdragen de utför.

– De ser till att göra ett bra jobb för att de vet att de då får högre betyg. Sedan använder man betyget för att ta mer betalt helt enkelt, det blir som en morot.

Robin Szekely tror på att gigjobb kommer bli allt vanligare i framtiden.

Anledning till att det gigjobben ännu inte har slagit så stort i Sverige, tror Szekely beror på den svenska kulturen.

– Vi svenskar är väldigt obekväma i att låta någon annan ta hand om det man skulle kunna anse som ”sämre” sysslor. Om du tänker så är det du som projicerar att det är en sämre syssla. I de flesta andra länder och kulturer är man snarare stolt över att man hjälper till att ge någon en inkomst.

”Ökar möjligheten att byta arbete”

I SEB:s Välfärdsbarometern från 2018 sägs en av fyra föredra att vara frilansare om de kunde välja fritt, och fördelarna är enligt rapporten flera.

”En majoritet menar att det ökar möjligheterna att byta arbete och karriär samt att det är ett bra sätt att fasa sig in på och ut från arbetsmarknaden”, går det bland annat att läsa.

Men samtidigt innebär gigjobben flera välfärdsutmaningar, enligt Välfärdsbarometern.

"Även bland de som själva vill gigjobba är det många som lyfter fram risker för sämre ekonomisk ersättning vid sjukdom och arbetslöshet, lägre pension och sämre ersättning vid föräldraledighet”. 

Arbetsförmedlingen: ”Ser över villkoren”

Arbetsförmedlingens Platsbanken tillåts i dag ingen annonsering av gigjobb. Men de håller för närvarande på att se över sin policy.

– Vi håller just nu på att kolla över annonseringsvillkoren och den policy vi har, för att se vad som ska förekomma på Platsbanken. Vi ser att vi kommer att luckra upp sannolikt och låta fler typer av sysselsättningar finnas på Platsbanken, säger Bengt Wiktorén, enhetschef Digitala tjänster Arbetsgivare på Arbetsförmedlingen.

Vem tror ni kan gynnas av den här typen av jobb?

– Dels de som vill ha en friare form och kunna styra sin egen tid än vad man kan göra i en traditionell anställning. Det kan också vara ett sätt att samla på sig erfarenhet och bygga upp sitt cv, säger Bengt Wiktorén.

Arkivbild. Cykelbud är ett vanligt gigjobb.

Ökar kraftigt – på låga nivåer

Vad tror du om framtiden för gigjobbande i Sverige?

– Vi ligger långt efter USA, men samtidigt ska man veta att där blev väldigt många giggare i finanskrisen 2008, så då var det mer eller mindre frivilliga giggare. I Sverige pratar vi om att gigjobb ökar kraftigt, och det gör det, men det är på extremt låga nivåer. Jag tror absolut att det kommer att öka framöver, men att det ska ta över vanliga anställningar ligger inte under min livstid iallafall, säger Bengt Wiktorén.

Likt honom erfar Robin Szekely en ökning av gigjobb i framtiden.

– I takt med att fler och fler använder det kommer det att bli en självklarhet framöver. På samma sätt som man gick från att ladda ner filmer till att någon kom med ett legitimt alternativ till streamingtjänst, säger han.

Min ekonomi

Prenumerera på Cervenkas Nyhetsbrev

Spaningar om den turbulenta ekonomi vi lever i nu