Viruschocken slår hårt mot kinesisk ekonomi

Coronaviruset har skakat om börsen

Joakim Goksör/TT

Uppdaterad 2020-02-11 | Publicerad 2020-02-03

Ett tillfälligt sjukhus har byggt upp på kort tid för att hantera infekterade av coronaviruset i Hubeiprovinsen i Kina. Arkivbild

Den kinesiska marknaden skakas om rejält av det nya coronaviruset, som sprids oväntat snabbt och dödar allt fler i ett internationellt allt mer isolerat Kina.

Yuanen faller hårt, börser och räntor rasar och priserna på råvaror i Kina backar till följd av minskad efterfrågan.

Första handelsdagen i Kina sedan nyårsfirandet inleddes i landet den 23 januari blev en chockartad upplevelse för många. Aktier kraschade på löpande band när börserna i Fastlandskina på måndagen återupptog handeln efter den utdragna kinesiska nyårshelgen. Vissa aktier föll 10 procent, vilket ledde till att de handelsstoppades.

Sammanlagt gick börsvärden för 400 miljarder dollar (cirka 3 850 miljarder kronor) upp i rök i ovanligt turbulent handel.

CSI 300-index, där aktier på både Shanghai- och Shenzhenbörsen ingår, rasade 7,9 procent. Det är den största nedgången sedan augusti 2015. Den kinesiska valutan tar samtidigt rejält med stryk på valutamarknaden och faller 1,2 procent mot dollarn, ned under den känsliga nivån på 7 yuan per dollar.

Likviditetsstöd på 1 680 miljarder

Priser på råvaror som järnmalm, koppar och råolja på kinesiska marknader faller också markant. Kina är världens största importör av olja.

För att lugna marknaden har Kinas centralbank sänkt reporäntan med 0,10 procentenheter till 2,40 procent. Dessutom har centralbanken gått in med likviditetsstöd på marknaden på 1 200 miljarder yuan (cirka 1 680 miljarder kronor).

Stora delar av Kinas näringsliv, som sammanlagt står för över hälften av landets BNP, är stängt till den 9 februari. Det handlar bland om stora delar av industrin i provinser som Shanghai, Guangdong, Chongqing, Zhejiang, Yunnan och Jiangsu. Åtgärden syftar till att begränsa spridningen av det dödliga viruset.

Den värst drabbade provinsen, Hubei, väntas förbli partiellt nedstängd till den 13 februari. I Hubei, där storstaden Wuhan ligger, finns bland annat fabriker som drivs av utländska biltillverkare som General Motors, Peugeot, Citroën, Nissan, Renault och Honda. Där finns även stora forsknings- och utvecklingscenter för globala storföretag inom teknik och sjukvård.

"Vi räknar med att nedstängningen varar åtminstone till dess att utbrottet av coronavirus är under kontroll", skriver analysföretaget Oxford Economics i en färsk rapport.

Effekter på världsekonomin

Virusutbrottet beräknas dra ned Kinas tillväxt under första kvartalet till 4 procent enligt Oxford Economics, som sänker tillväxtprognosen för helåret 2020 till 5,6 procent, från tidigare 6 procent. I fjol växte Kinas ekonomi med 6,1 procent.

I snitt väntas Kinas tillväxt falla till 4,9 procent i första kvartalet, enligt en enkät med analytiker gjord av tidningen The Wall Street Journal.

Effekterna på världsekonomin blir inte heller försumbara när världens näst största ekonomi bromsar in. Enligt Oxford Economics trycker detta ned den globala tillväxten med 0,2 procentenheter i år till 2,3 procent – den lägsta tillväxten sedan den globala finanskrisen.

För USA:s del kan man utifrån tillgänglig data räkna med att coronaviruset drar ned tillväxten med omkring en halv procentenhet till 1,7 procent i årstakt under första kvartalet, enligt analytiker på storbanken Goldman Sachs. Men det finns stor risk för större bakslag om viruset får stor spridning utanför Kina.

Vissa tyngre teknikföretag har fått tillstånd att fortsätta driva sina fabriker trots nedstängningen, däribland den kinesiska telekomtillverkaren Huawei, statliga Yangtze Memory Technologies och Semiconductor Manufacturing International. Undantag har även getts till det Taiwan-ägda Dramexchange, som har anläggningar nära den hårt drabbade storstaden Wuhan.

Apple har stängt

Även vissa utländska teknikföretag, som Samsung Electronics, har fortsatt driva fabriker trots både nyår och coronaviruset.

Amerikanska Apple, med 10 000 anställda i Kina, har dock stängt alla butiker och kontor i landet och uppger att man följer instruktionerna vad gäller begränsad verksamhet på fabriker i landet. Andra amerikanska storföretag som stängt ned verksamhet i Kina är McDonald's, Starbucks och Levi Strauss & Co.

Flera svenska företag, som Electrolux och Ikea, har stängt verksamhet i Kina till följd av coronaviruset och flygbolaget SAS har ställt in alla flygningar till och från landet, precis som flera andra stora flygbolag. Efterfrågan på såväl turist- som affärsresor till och från Kina har minskat dramatiskt.

Många utländska företag och länder har också beslutat att evakuera personal och medföljande från Kina.