Så förvandlar du återbäringen till miljoner

Nu kommer skatteåterbäringen – så ska du göra

Av: 

Gustaf Larsson

Sparande

Broder Tuck jublar, nu kommer skatten!

I snitt har 9 000 kronor landat på skattebetalarnas konton i veckan.

En summa så god som någon att påbörja bygget av sin ”pengamaskin”, enligt sparesset Nicklas Andersson.

I veckan har 2,8 miljoner svenskar fått dela på 26 miljarder kronor, när den andra rundan av årets skatteutbetalningar rullade igång. I genomsnitt innebär det 9 000 kronor till var och en, rätt ner i fickan.

Men är det i fickan pengarna gör sig bäst? I vissa fall, enligt Avanzas sparekonom Nicklas Andersson.

– Om man inte har en buffert på plats är det fantastiskt att lägga skatteåterbäringen där. Bufferten är absolut viktigast, säger han.

Om den dock är säkrad finns det större friheter för tusenlapparna att gotta till sig. Då kan en så kallad pengamaskin börja byggas.

– Det bästa tipset jag kan ge är att sätta pengarna i en billig indexfond och sedan glömma bort dem.

Nicklas Andersson, sparekonom på Avanza.

För det kan löna sig, fortsätter Nicklas Andersson. Om dessa 9 000 kronor läggs på börsen så kommer de att växa till sig till 208 000 kronor på 45 år, förutsatt att avkastningen är 7 procent per år.

”...då kommer du ha 10,5 miljoner”

Men om du dessutom adderar lite månadssparande på det, så börjar det hända grejer. Skjutsar du in 200 kronor varje månad kommer det på sikt att ge dig chansen att kalla dig själv miljonär.

– Våra kunder sparar i snitt 2 700 kronor i månaden. Om du har möjlighet att göra det, med ett startkapital på 9 000 kronor, kommer du att 10,5 miljoner kronor med samma tidshorisont.

Nicklas Andersson återkommer ofta till att tid är den viktigaste faktorn i ett lyckat sparande. Men det kan inte nog understrykas, betonar han.

– I början är det viktigt att du kramar snöbollen själv och knuffar ner den för backen. Men sedan kommer den att klara sig själv, växa sig större och rulla snabbare. Du kommer alltså bara bli rikare och rikare desto fler år du sparar.

Vad hade du gjort med 9 000 kronor?

– Det tråkiga svaret är att jag hade kollat var i min ekonomi som de gör mest nytta. Hade jag inte haft en buffert hade de gjort bäst nytta där och hade jag haft lån med höga räntor hade jag amorterat ner det.

– Men sen hade jag fokuserat på att investera pengarna långsiktigt. Antingen i aktier eller en billig indexfond.

ANNONS EXTERN LÄNK

Samla dyra lån och sänk din månadskostnad - Ansök enkelt här.

Lendo


Missa inte FOMY – Aftonbladets nya aktieskola

Publisert:

LÄS VIDARE

Lista: Aktierna som lockar de rikaste 2021

ÄMNEN I ARTIKELN

Sparande

Privatekonomi

Nicklas Andersson

Deklarationen