Svenskarna vill fly till Spanien

Publicerad:
Uppdaterad:

Privatekonomi

Hit vill vi helst flytta - unik statistik från Blocket

Foto: Flest svenskar väljer Spanien för utlandsboendet.

När vi letar boende på Blocket har en nygammal svenskfavorit seglat upp i topp.

Spanien är numera ohotad etta före Thailand, räknat både på antal sökningar och på bostäder till salu.

– Det ligger nära, och det går att flyga billigt dit, säger Martin Nersing på Blocket.

Thailand känns väldigt 2011. I alla fall om man tittar på antal sökningar efter bostäder på annonssajten Blocket. För två år sedan gjordes 151 000 sökningar efter boenden i Thailand. Den siffran mer än halverades, till drygt 71 000 förra året.

”Närmare än Thailand”

I stället verkar svenskarna klart mer inne på Spanien, enligt Blockets statistik. Antalet sökningar på hus och lägenheter till salu i Spanien ökade från 79 000 för två år sedan till 91 000 under 2012.

– Jag tror att det ökade intresset för boende i Spanien beror på en kombination av flera faktorer. Eurokrisen gör så klart att det blir billigare att köpa i Spanien. Dessutom ligger det närmare än Thailand och många lågprisbolag flyger till Spanien, säger Martin Nersing.

Gran Canaria etta

Totalt sett ökade antalet bostadsannonser med 38 procent på Blocket förra året. Bakom siffran döljer sig dock inte bara ett större allmänt utbud, utan också ett utökat samarbete mellan Blocket och olika mäklarsajter.

När det kommer till vilken del av Spanien vi är mest sugna på att flytta till leder Gran Canaria överlägset, följt av Torrevieja, Mallorca och Barcelona.

– Sex av tio sökningar är på Spanien när det gäller boende utomlands, säger Martin Nersing.

Publicerad: